Çeteler ve uyuşturucu kartelleri koronayı fırsata çeviriyor

KRONOS 23 Nisan 2020 DÜNYA

Meksika Başkanı Andrés Manuel López Obrador, hafta başında sıra dışı bir çağrıda bulundu. Başkan, suç çetelerine yiyecek paketleri yardımlarını durdurmalarını söyleyerek, onun yerine önceki gün 100 kişinin ölümüyle sonuçlanan şiddete odaklanmaları gerektiğini kaydetti.

“ÇETELER İNSANLARIN KALPLERİNİ KAZANMAYA ÇALIŞIYOR”

Meksika’da ve Latin Amerika ülkelerinde organize suç çetelerinin ve uyuşturucu kartellerinin koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle ekonomik zorluk çeken halk kesimlerine yöneldiği öne sürüldü. Patronlarının ne kadar hayırsever olduklarını göstermek için gıda kolileri dağıtan suç örgütleri arasında Meksika kökenli Jalisco Yeni Nesil Karteli, Körfez Karteli ve “Los Viagras” öne çıkıyor.

BÜYÜK ZAYIFLIK DÖNEMİ

Meksika gazetesi El Universal‘dan güvenlik uzmanı Alejandro Hope, “Önümüzdeki birkaç hafta veya ay içerisinde, organize suçlar için büyük bir zayıflık dönemine girilmesi mümkündür ve o zaman bir aciliyet sonucu olarak devlet güçlerini genişletecek.” diyerek şunları söyledi: “Ülkede hayat normale dönerken, eski yasa dışı kaçakçılık ve suç çeteleri de geri dönecek.”

ÇETELERİN COVID-19 ÇIKIŞI

Çete ve kartellerin uzun vadeli faaliyetlerinin yanında kısa dönemde koronavirüs salgınını fırsata çevirme çabaları bütün Latin Amerika ülkelerinde gözlemleniyor.

Kolombiya’da günlük yayınlanan El Tiempo‘nun bildirdiğine göre bu yıla kadar Kolombiya güvenlik güçleri 112 ton kokain ele geçirdikleri operasyonları yönettiler.

31 Mart günü Kolombiya donanması Kolombiya’nın Pasifik kıyısından Amerika Birleşik Devletlerine deniz altı yoluyla tonlarca kokain taşıyan narko-deniz altısını durdurdu.

Brezilyalı yetkililer pek çok çetenin gücünü kentsel kesimlerde tanımış durumda.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com