‘CHP’de alttan alta büyüyen bir iç karışıklık var’

Gazeteci Murat Sabuncu: "CHP’de alttan alta büyüyen bir ‘iç karışıklık’ var. Ve bir süre sonra bu durum su yüzüne çıktığında-daha görünür olduğunda hem Türkiye hem CHP adına önemli bir kayıp yaşanabilir."

KRONOS 30 Temmuz 2024 GÜNDEM

Gazeteci Murat Sabuncu, bir süredir CHP’li isimlerle yaptığı görüşmelerden edindiği sonucu paylaştı ve “CHP’de alttan alta büyüyen bir ‘iç karışıklık’ var. Ve bir süre sonra bu durum su yüzüne çıktığında-daha görünür olduğunda hem Türkiye hem CHP adına önemli bir kayıp yaşanabilir” dedi.

Murat Sabuncu, T24‘teki yazısında “Türkiye adına yaşanacak kayıp; ekonomiden dış politikaya memleketin savrulduğu süreçte alternatif bir iktidar alanının gücünün zayıflaması ile mevcut iktidarın, Tayyip Erdoğan’ın elinin rahatlaması. CHP adına yaşanacak kayıp olası bir iktidar şansının içerideki tartışmalar nedeniyle yeniden kaybedilmesi” ifadelerini kullandı.

Sabuncu, CHP’li bir vekilin, “Murat Bey seçimlere daha vakit var. Partideki irini şimdiden patlatıp yola daha güçlü devam etmeliyiz” dediğini, “İrin derken neyi kastettiği” sorusu karşısında “Mevcut yönetim tabii. Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerin Genel Kurul’da konuşmasına bile tahammülleri yok. Özgür Özel partide herkesi kucaklayan bir politika uygulayamadı” dediğini aktardı.

Eski bir belediye başkanının ise “Normalleşme diyerek bitmiş partiye can suyu verdiler” dediğini söyleyen Sabuncu, başka bir CHP’li milletvekilinin ise “Kemal Bey uzun süre genel başkanlık yaptı. Partiyi başarılı bir sonuca ulaştıramadı. Hala partinin içinden elini çekmedi. Anketler bizi birinci parti gösteriyor. Ne istiyorlar iyi giden sistemden?” sözlerini de yazdı.

‘BU KARIŞIKLIK NEREYE EVRİLİR?’

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’a ilişkin son notlarını aktaran Sabuncu, şu ifadeleri kullandı:

“Önce Mansur Yavaş. CHP’deki parti içi çekişmelere katılmıyor. Daha çok Ankara ile ilgileniyor. Ancak potansiyel cumhurbaşkanı adayı olarak anılmaktan hoşnut olduğunu da saklamıyor. Kendisini Yavaş’ı iyi-yakın takip eden CHP’li olarak tanımlayan bir isim bana şunu aktardı:

‘Mansur Bey’in ekibi yok eleştirisi yapanlar Ankara Kent Konseyi’ndeki isimlere baksınlar. Onur Kurulu’na, Yönetim Kurulu’na…Sayın Başkan çoğu ismi kendisi davet etti Konsey’e.’

Gerçekten de Konsey’de çok önemli akademisyenler, şehir plancıları, sosyologlar var. Konsey’in internet sayfasında da yazdığı gibi ‘Konsey üye ve gönüllüleriyle ortak problemlere siyaset ve ideoloji üstü yaklaşımlar getiriyor.’

Ancak listeye dikkat çeken isim ‘Yavaş’ın vizyonu-gerektiğinde oluşabilecek güç’ olarak tarif ediyor durumu. ‘Sadece İstanbul’da yok ekipler’ cümlesini de ekleyerek.

Ekrem İmamoğlu cephesine gelince. İktidarın en hassas olduğu yerde İstanbul’da Erdoğan’ı üç kez yenilgiye uğratan isim ve CHP içinde cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası ‘değişim’ hamlesini başlatan ana figür. Yavaş’tan farklı olarak CHP içinde de etkin ve bu etkinlikten memnun. Uzun yıllardır aynı ekiple çalışıyor ve cumhurbaşkanlığı adaylığı için bir çalışma içinde. CHP’nin parti içi ile ilgili konularında hem milletvekilleri hem eski yeni belediye başkanları ile görüşüyor. Önemli bir noktada.

Peki içeride şimdilik sessiz giden bu karışıklık nereye evrilir? Yanıtı için farklı isimler benzer bir noktayı anlatıyor:

‘Eylül ayı önemli. Tüzük Kurultay’ı var. Ertelenme ihtimali de olsa karşılıklı gruplar birbirine hamle yapabilir. Şu anda üç isim Kılıçdaroğlu, Özel ve İmamoğlu değişik gruplarla görüşmeler yapıyor. Ağustos sonrası CHP içi hareketlenebilir.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com