Davutoğlu: Biz Esad’ı devirmek isteseydik en uygun zaman 2005’ti

Ahmet Davutoğlu: "Hariri suikastı yüzünden Beşar Esad suçlanıyordu yani Hariri’yi o öldürdü deniyordu. Eğer Beşar Esad'ı biz devirmek isteseydik 2005 yılı en uygunuydu. Ben 2005-2006 yılında en az 10-15 kere Suriye'ye gittim Beşar Esad'ı desteklemek için. Amerikalılarla birebir alanda mücadele ettik Beşar Esad ve Suriye'yi korumak için."

KRONOS 19 Eylül 2024 GÜNDEM

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Suriye ile normalleşme çabaları öncesine Türkiye’nin Esad’ı devirmek istediği yönündeki tartışmalara “Yani Türkiye eğer Suriye’yi devirmek isteseydi Türkiye en uygun zaman 2005’ti. Neden 2005’ti? Hariri suikastı yüzünden Beşar Esad suçlanıyordu yani Hariri’yi o öldürdü deniyordu. Eğer Beşar Esad’ı biz devirmek isteseydik 2005 yılı en uygunuydu. Ben 2005-2006 yılında en az 10-15 kere Suriye’ye gittim Beşar Esad’ı desteklemek için. Amerikalılarla birebir alanda mücadele ettik Beşar Esad ve Suriye’yi korumak için” iddiasında bulundu.

Gerçek Gündem‘in sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la bir teması olup olmadığı yönündeki soruya, “Şu anda nasıl olacak? Haaa… Peki niye bozuldu? Şimdi öyle bir şey var ki Türkiye’de ve bu gerçekten vatanperverlikle milliyetçilikle alakası yok. Ben yıllarca mesela 28 Şubat döneminde takip edilen politikaya karşı çıktım, akademisyendim. O günkü İsrail yanlısı politikaya karşı çıktım. Herkes bilir. Ama hiçbir yerde ülkemi küçük düşürecek şeylere tevessül etmedim. Eleştiririm, seviyeli eleştirim. Şimdi ise öyle bir şey var ki Suriye konusunda bazı Esadperetsler, bakın onlara Esadperestler diyorum. Neden? ‘Bütün suç Türkiye’de. Esad’ın hiçbir suçu yok. Esad hiç yanlış iş yapmadı. Bir anda Türkiye Suriye’de iç savaş çıkardı’ diyor. Bu kadar basit mi ya?” ifadelerini kullandı.

“Arap Baharı diye bir şey yok. Suriye halkı ayağa kalkmamış. Mısır halkı ayağa kalkmamış. Tunus halkı ayağa kalkmamış da Türkiye orayı karıştırmış… Bu kadar basit bir denklem olur mu ya?” diyen Davutoğlu, “Bir insanın böyle olması için ya kör bir ideolog olması lazım ya da hiç olay anlamaması lazım. Arap Baharı çıkmış. Bütün Arap sokakları karışmış. Suriye’yi korumak için biz sekiz ay, aralık ayından ağustos ayına kadar sekiz ay Suriye’nin yanında durmuşuz. Tavsiyelerde bulunmuşuz. Ve bizim düşüncemiz ne; Suriye yavaş yavaş biraz daha istikrarlı bir demokrasiye döner mi? Efendim Suriye bir şey ihraç edecekmiş. Bakın birer birer cevap vereyim. Amerika Suriye’yi dışladığı zaman Suriye’yi biz himaye ettik” şeklinde konuştu.

NİYE TARİH 2011 AĞUSTOSUNDAN İTİBAREN BAŞLATILIYOR?

“Yani Türkiye eğer Suriye’yi devirmek isteseydi Türkiye en uygun zaman 2005’ti” iddiasında bulunan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Neden 2005’ti? Hariri suikastı yüzünden Beşar Esad suçlanıyordu yani Hariri’yi o öldürdü deniyordu. Eğer Beşar Esad’ı biz devirmek isteseydik 2005 yılı en uygunuydu. Ben 2005-2006 yılında en az 10-15 kere Suriye’ye gittim Beşar Esad’ı desteklemek için. Amerikalılarla birebir alanda mücadele ettik Beşar Esad ve Suriye’yi korumak için.

Niye bunlar yazılmıyor? Niye tarih 2011 Ağustosundan itibaren başlatılıyor? Ondan öncesinin tarihini kim yazdı? Ondan öncekinin mimarı kim? Ondan önce mimarsam o dönemlerin mimarı da benim. Yok ama mimar değil de etkisiz birisiysem de o dönemleri başkaları yönettiyse bunlara suç bulsunlar. Peki bütün o dönemlerin başarısı bana mı ait? Asla! Başta Cumhurbaşkanı var.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com