‘DEM Partililerle tokalaştığı sırada Bahçeli’nin arkasında ilginç biri vardı…’

"Tokalaşma sırasında gözlerden kaçan ilginç biri var kadrajda. Bahçeli’nin hemen arkasında AK Parti iki numaralı ismi olan Bursa Milletvekili Efkan Ala görülüyor. Efkan Ala, çözüm süreci döneminin İçişleri Bakanı’ydı ve Dolmabahçe açıklamasındaki en üst düzey yetkiliydi."

KRONOS 09 Ekim 2024 GÜNDEM

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Meclis açılışında DEM Partililerle tokalaşması, akabinde grup konuşmasında “DEM’e evvela düşen sorumluluk, uzanan bu samimi elin kıymetini anlaması, dahası Türkiye partisi olma yönünde bir eşik olarak değerlendirmesidir” yönünde yaptığı açıklama, yeni bir barış süreci mi başlıyor tartışmalarına neden oldu. Karar yazarı Yıldıray Oğur, tokalaşma sırasında Bahçeli’nin arkasındaki kişiye dikkat çekti ve “Tokalaşma sırasında gözlerden kaçan ilginç biri var kadrajda. Bahçeli’nin hemen arkasında AK Parti iki numaralı ismi olan Bursa Milletvekili Efkan Ala görülüyor” dedi.

Efkan Ala’nın çözüm süreci döneminin İçişleri Bakanı olduğunu ve Dolmabahçe açıklamasındaki en üst düzey yetkili olduğunu belirten Yıldıray Oğur, “AK Parti’de hala demokratik reform, Kürtlerle diyalog gibi meselelerde adı öne çıkan isimlerin başında geliyor. Tam o sırada onun da ayağa kalkıp Bahçeli ile DEM sıralarına gitmesi ilginç bir andı. Eğer Kürt meselesinde iktidar yeni bir hamle, açılım yapacaksa bunu Erdoğan’ın değil, böyle bir açılımın önünde engel olacağını düşünülen Bahçeli’nin yapması stratejik olarak en doğrusu olurdu. Bahçeli’nin bu konuda dışarıdan sert ceviz görünse de bu esnekliğe sahip olduğu konuşuluyordu. Artık planlı değilse bile bu kronolojiyle planlı bir hamlenin yollarını ardına kadar açmış oldu” ifadelerini kullandı.

‘DEM PARTİ, ANAYASA İÇİN KAPIYI EN AÇIK BIRAKAN PARTİYDİ’

“Bundan 1 yıl önce Erdoğan’ın Diyarbakır’a giderek açmaya çalıştığı ama MHP’nin taş koyduğu diyalog için artık iklim ve yol şartları müsait hale geldi” diyen Oğur, şöyle devam etti:

“Varsa ya da bundan sonra olacaksa bu açılımın hem dış konjonktürle hem de iç siyasetle doğrudan ilişkisi olabilir.

DEM Parti, AK Partinin anayasa değişiklik paketine muhalefet içinde kapıyı en açık bırakan partiydi.

DEM Parti’nin öncelikleriyle diğer partilerin siyasi beklentileri ve önyargıları arasında büyük farklar var.

Eğer Anayasa’da bazı maddeleri değiştirilecekse DEM Parti ile kültürel, siyasi olmayan konularda, mesela Cumhurbaşkanı’nın yeniden seçime katılma meselesi, 50 artı 1 meselesi gibi bazı maddelerde anlaşmak CHP ile anlaşmaktan daha kolay olabilir.

Böyle bir açılım iç siyasette iktidar için ön açıcı olabilir. Ama söz konusu DEM Parti olduğunda dış konjonktürdeki olan biten daha kritik hale geliyor. Tabii bu dış konjonktür doğrudan İsrail ile ilgili. Özellikle PKK uzun süredir bölgede İran cephesine yakın. Irak’ta Şii Haşdi Şabi ve İran’a yakın olan KYB ile birlikte hareket ediyor.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com