DEM Parti’nin sorusuna Adalet Bakanı Tunç’tan yanıt: Hasta ve engelli tutuklu sayısını bilmiyoruz

DEM Parti'li Zeynep Oduncu, Adalet Bakanı Tunç'a, cezaevlerindeki hasta ve engelli tutuklu sayısını sordu. Tunç, ''Bakanlığımızda soru önergesine konu edilen hususta ayrıntılı istatistiki veri bulunmamaktadır” yanıtı verildi.

KRONOS 12 Ağustos 2024 GÜNDEM

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Batman’da aralarında yüzde 71 engelli raporuyla birlikte kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerin tutuklanması sonrası hasta tutuklularla ilgili yöneltilen sorulara “bakanlığımızda bu hususta veri bulunmamaktadır” yanıtı verdi.

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Dereiçi köyünde başlatılan operasyon sonrası gözaltına alınan ve serbest bırakılan 9 kişi savcılığın itirazının ardından tutuklandı. Tutuklananlar arasında tek başına yaşamını idame ettiremeyecek düzeyde hasta olan 68 yaşındaki Yusuf Bölek, yüzde 71 engelli raporu olan 54 yaşındaki Emine Kaya ve kronik rahatsızlıkları olan bazı kişiler de bulunuyordu.

Hasta ve yaşlı yurttaşların önce serbest bırakılıp ardından itiraz ile yeniden tutuklanması sonrası Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti) Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Oduncu, aralarında hasta yurttaşların da bulunduğu 9 kişiyle birlikte bakanlığın hasta tutuklularla ile ilgili çalışmalarını sordu.

Ancak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Oduncu’nun engelli raporu olmasına rağmen kaç kişinin tutuklu olduğu ve 2015’ten bu yana yüzde 30 ve üzeri engelli raporu olmasına rağmen kaç kişinin tutuklandığını sorularına yanıt vermedi.

Oduncu’nun yönelttiği sorulara bakan Tunç imzasıyla verilen yanıtta “bakanlığımızda soru önergesine konu edilen hususta ayrıntılı istatistiki veri bulunmamaktadır” yanıtı verildi.

‘BAKANLIK KENDİ GÖREV ALANINI UNUTMUŞ’

Bakan Tunç’un soru önergesine verdiği yanıta tepki gösteren DEM Parti Batman Milletvekili Oduncu, bakanlığın can alıcı bir soruna karşı ciddiyetten uzak bir yanıt verdiğini söyledi. Oduncu, hasta tutuklular konusunun cezaevlerinin kanayan bir yarası olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Neredeyse her ay bir hasta tutuklu yaşamını yitirmektedir. Bu konuda çalışma yürüten insan hakları dernekleri başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına rağmen bakanlık bu konuda adım atmadığı gibi kendi alandaki bu sorunu da görmezden gelmektedir. Son iki yılda en az 94 hasta tutuklu yaşamını yitirdi, hali hazırca yüzlerce hasta tutuklu keyfi gerekçeler ve Adli Tıp Kurumu’nun bilimsellikten uzak raporları nedeniyle tahliye edilmiyor. Bakanlığın acil olarak çözmesi gereken bu sorun karşısında hala da hasta ve ilerleyen yaşları nedeniyle kronik rahatsızlıkları bulunan yurttaşlar tutuklanmaya devam ediliyor. Buna rağmen bakanlık kendi görev ve sorumluluk alanı olan bir konuya dahi ciddiyetle yaklaşmamaktadır”

“Bakanlık kendi görev alanını unutmuş” diyen Oduncu, bakanlığın hasta tutuklular konusunda sorumlu davranmaya ve bu konuda acil adım atmaya çağırdı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com