DEM’den “çözüm süreci” açıklaması: Anayasa’nın ilk 4 maddesi tartışması önünü tıkıyor

DEM Parti: İmralı muhataptır. Diyalog mesajı verenlere sormak lazım; somut adım atacak mısınız, yol temizliği yapacak mısınız?

KRONOS 14 Ekim 2024 GÜNDEM

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, Meclis’te gazetecilerle bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hüdapar’ın başlatıp, AKP’li Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’la süren Anayasa’nın ilk dört maddesinin kaldırılmasına yönelik tepki toplayan açıklamalara ilgili konuşan DEM Partili Sezai Temelli, “Anayasa tartışmaları doğru bir yerden başlamadı. Maddeler üzerinden, ilk dört madde üzerinden başlamak ‘Nasıl bir anayasa?’ tartışmasının önünü tıkamak anlamına geliyor” dedi.

“Kırmızı çizgilerin olduğu yerde uzlaşı olmaz” diyen Gülistan Koçyiğit ise, “çözüm süreci” olmadığını belirterek, “Diyalog mesajı verenlere sormak lazım; somut adım atacak mısınız, yol temizliği yapacak mısınız?” diye sordu. Temelli ise “İmralı orada” ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre DEM Parti Grup Başkanvekilleri şunları söyledi:

Anayasa tartışmaları yeni Anayasa’ya ve Anayasa’nın ilk 4 maddesine ilişkin tartışmalara dair soruyu yanıtlayan Temelli, “Anayasa tartışmaları doğru bir yerden başlamadı. Maddeler üzerinden, ilk dört madde üzerinden başlamak yerine ‘Nasıl bir anayasa?’ meselesi ile başlamak, bunu topluma mal etmek gerekirken bunu kısır tartışmalar içerisine sürüklemek, maddelere boğmak, ‘Nasıl bir anayasa?’ tartışmasının önünü tıkamak anlamına geliyor” dedi. Şimdiden Anayasa formunu belirlemenin ve maddeler üzerinden tartışmanın doğru olmadığını kaydeden Temelli, “‘Nasıl bir toplumsal mutabakat?’ tartışmasını öncelemek gerekir” ifadesini kaydetti.

“NİYET BEYANLARININ YOL ALDIRMAYACAĞI AÇIK”

Hükümetin Anayasa konusunda kafasının karışık olduğunu ifade eden Koçyiğit’se “Hükümetin niyetini bilmemenin kendisi bir problem. ‘AKP neden anayasa yapmak istiyor?’ sorusunun yanıtını kimse bilmiyor. ‘12 Eylül Anayasası’ndan kurtulmak istiyoruz’ deniyor. Biz de istiyoruz ama bugün tartışmayı bu kadar kapalı yürütmek, sadece niyet beyanları sunmanın yol aldırmayacağı açık ve net” diye konuştu.

“KIRMIZI ÇİZGİLERİN OLDUĞU YERDE UZLAŞI OLMAZ”

Anayasa tartışmalarına yanlış bir yerden başlandığını kaydeden Koçyiğit, “Maddeler üzerinden yürüyen bir tartışma ‘nasıl anayasa yapılamaz’ tartışmasıdır. Herkesin hassasiyetleri üzerinden yapılan bir Anayasa tartışması, zaten siyasal iklimi bu kadar sert olan bir ülkede anayasa yapmamanın yoludur. Buradan bir an önce çıkmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu tartışmanın bu şekilde yürütülmesinin Türkiye halklarına da Anayasa’ya da katkısı olmaz. Herkes kırmızı çizgiler ortaya koyuyor. Kırmızı çizgilerin olduğu yerde uzlaşı olmaz” ifadelerini kullandı.

“DEMİRTAŞ’IN TUTSAK OLDUĞU YERDE ANAYASA YAPABİLİR MİSİNİZ?”

“Anayasa’nın ilk 4 maddesi ve 66’ncı maddesiyle ilgili ‘Bu maddeler tartışmaya kapalıdır’ ön şartıyla gelirlerse tavrınız ne olur?” sorusunu yanıtlayan Temelli, şöyle konuştu: “Bunu bu şekilde getiriyorlarsa zaten anayasa yapma niyetleri yoktur. Toplum bunu böyle mi tartışmış? Halka gitmişler mi? Meclis Başkanı’nın bu konuyu böyle açmasının sebebi de ‘halka rağmen biz nasıl Anayasa yapalım’ zihniyetinden kaynaklanıyor. Bu teklifi getiriyorlarsa kim adına getiriyorlar? Toplumla ortaklaşmadan bir önyargıyla geliyorsanız zaten 12 Eylül ruhu içinizdedir. Bu kısıtlardan kurtulmak, samimi olmak gerekiyor.”

Selahattin Demirtaş’ın 8 yıldır ‘tutsak’ olduğunu söyleyen Temelli de, “Toplumsal barış ve sivil anayasadan bahsediyoruz; Demirtaş’ın tutsak olduğu bir ülkede gerçekten böyle bir anayasa yapabilir misiniz?” diye sordu.

“İMRALI MUHATAPTIR”

DEM Parti Grup Başkanvekilleri, yeni bir çözüm süreci başladığına dair iddialara da yanıt verdi. İlk olarak söz alan Temelli, “Telefon trafiği var mı, görüşme başladı mı? Bunlarla ilgili bizde bir bilgi yok. Bizim dışımızdaki gelişmeler üzerine yorum yapmamız doğru değil. Eş Genel Başkanımızın dediği gibi bu konuda İmralı muhataptır. Bir süreç başlayacaksa buyurun İmralı oradadır” dedi.


“DİYALOG MESEJI VERENLER, YOL TEMİZLİĞİ YAPACAK MISINIZ?”

Soruların gerçek muhatabı olmadıklarını kaydeden Koçyiğit, “Diyalog mesajı verenlere sormak lazım; somut adım atacak mısınız, yol temizliği yapacak mısınız? Bizzat AK Parti temsilcilerine sormak gerekir. Çok büyük çıkarsamalar yapmanın; yeni bir dönem, yeni bir çözüm süreci başladığının emarelerini göremiyoruz.

Koçyiğit ayrıca en büyük tehlikenin toplumun maniple edilmesi, olmayan bir şeyi varmış gibi göstermek olduğunu ifade etti ve “Bu konuda da iktidar çok mahir. Adım atılırsa baş göz üstüne. Biz zaten çözüm için, barış için mücadele ediyoruz. Kendimizi ‘çözüm partisi’ olarak ifade ediyoruz. Bunu kıymetli buluruz. Ama ortada fol yok yumurta yok, buradan çözüm süreci tartışması yürütülmesini de doğru bulmuyoruz” dedi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com