Demirtaş’tan Genco Erkal için taziye mesajı

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, vefat eden büyük oyuncu Genco Erkal için taziye mesajı paylaştı. Bilindiği gibi 86 yaşındaki sanatçı bir süredir kan kanseriyle mücadele ediyordu.

KRONOS 31 Temmuz 2024 KÜLTÜR

Türk tiyatrosunun efsane ismi Gencol Erkal’ın sosyal medya hesaplarından sabaha karşı saat 03.09’da yapılan paylaşım tüm sevenlerini korkuttu. Tiyatroseverler Türkiye’de politik tiyatronun gelişiminde öncü rol oynayan 86 yaşındaki Genco Erkal’dan iyi haber beklerken, dev tiyatrocunun kan kanseri sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ ile Türkiye’de Batılı anlamda metne dayalı sahnelenen ilk tek kişilik tiyatro oyununu sergileyen, Dostlar Tiyatrosu’nun kurucusu usta sanatçı Genco Erkal, 86 yaşında vefat etti.

Erkal’ın vefatının ardından, AİHM kararına rağmen 8 yıldır cezaevinde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı ve yazar Selahattin Demirtaş da sosyal medya hesabından bir taziye mesajı yayınladı.

Demirtaş mesajında, “Usta sanatçı Genco Erkal’ı yitirmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyorum. Ailesinin ve tüm sevenlerinin başı sağ olsun” yazdı.

CENAZE TÖRENİ BİLGİLERİ
Erkal’ın cenazesi cuma günü 14:00’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenecek anma töreninin ardından ikindi namazını müteakiben Teşvikiye Camisi’nden kaldırılacak.

GENCO ERKAL KİMDİR?
Genco Erkal 28 mart 1938’te İstanbul’da dünyaya geldi.

1959 yılından itibaren Türkiye’nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalışan Genco Erkal, 1969’da, bugün de sanat yönetmeni olduğu ve Türkiye’de politik tiyatronun gelişiminde öncü rol üstlenen Dostlar Tiyatrosu’nu kurdu.


1965’te Rus yazar Nikolay Gogol’un Bir Delinin Hatıra Defteri adlı öyküsünü tiyatroya uyarlayıp Türkiye’de Batılı anlamda metne dayalı sahnelenen ilk tek kişilik oyun olarak sahneledi. Yıllar boyunca üç farklı yorumla sahnelediği bu eser, onunla özdeşleşti. Erkal, tek kişilik oyunların ustası olarak tanındı.

Genco Erkal, Aziz Nesin’den Haldun Taner’e, Nâzım Hikmet’ten Behiç Ak’a ve Yaşar Kemal’e birçok sanatçının eserlerini tiyatroya uyarladı.

Senfonik konserlerde birçok yapıtı anlatıcı olarak seslendirdi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com