Dink davası sanığı Erhan Tuncel: Belgeler istihbarat tarafından yok edildi

Gazeteci Hrant Dink cinayeti davasında tetikçi Ogün Samast'ın yeniden yargılandığı davada sanık Erhan Tuncel'in ifadeleri dikkat çekti.

KRONOS 16 Ekim 2024 GÜNDEM

Gazeteci Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast’ın ‘FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada sanıklar mütalaaya karşı savunma yaptı.

Dönemin emniyet görevlileri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’in de yargılandığı 11 sanıklı dosyanın duruşmasında Dink ailesi avukatlarından Hülya Deveci katıldı. Anka’nın aktardığına göre,

“CİNAYETİN SİYASİ BAĞI KOPARILDI”

Dink ailesinin avukatı Hülya Deveci, mütalaaya karşı beyanında, “Biz cinayetin işlenmesinden hemen sonra, bu cinayetin örgüt kapsamında işlendiği düşüncelerimizi ve iddialarınızı iletmiştik. Açılan soruşturma dosyalarında ısrarla cinayetin siyasi bağı koparıldı. Mahkemeler yanlış yönlendirilerek yargılamanın uzatılması nedenleriyle mütalaaya katılmıyoruz” dedi.

“BELGELER İSTİHBARAT TARAFINDAN YOK EDİLMİŞ”

Duruşmada esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapan sanık Erhan Tuncel, “Hrant Dink’in öldürüleceğini duyunca suikastı önleyecek birimi olan polise bildirdim. Daha sonra suikastı önleme yolunda ihmallere neden olarak cinayet gerçekleşti. Suikastı raporlayıp engellenmesi için devlete bildiren benim. Raporları sözlü olarak yolladım ancak zincirleme ihmaller yaparak suikasta engel olmadılar. Cinayetin işlenmesini seyirci gibi izlediler. Olaydan sonra öğrendim ki önlenmesi için hiçbir şey yapılmamış. Belgeler istihbarat tarafından yok edilmiş. Bu istihbarat tarafından bana yapılan bir komplodur. Cinayeti üzerime yıkmaya çalıştılar.


“TRABZON İSTİHBARAT YASİN HAYAL’İ KORUDU”

Sorumlular, o dönem FETÖ’cü hakim ve savcılar eliyle yargı önüne çıkarılmadılar. Trabzon İstihbarat Şube, Yasin Hayal’i korudu. Cinayetten önce Ogün Samast atış talimi yapıyordu. Ellerinde bilgi vardı. “Acil” koduyla maktul için tedbir alınmalıydı. İstanbul Emniyeti birkaç kez uyarıldı. Agos Gazetesi’nin ismi de bu uyarılarda anılıyor. İstanbul Emniyeti kıpırdamadı. Suikastı devlete raporlayan, önlem alınması için raporları sunan benim başkası değildir. Bu dosyada başka bir Erhan yoktur. Olaydan sonra öğrendim ki hiçbir çalışma yapılmamış ve tedbir almamışlar. Bana yapılanın adı istihbarat dünyasında komplodur. Benim bu suikastta sorumlu olmam ise bir hukuk skandalıdır” dedi.

Duruşmada mütalaaya karşı savunma yapan Ogün Samast da FETÖ suçlamalarını reddetti.

Mahkeme heyeti duruşmayı 10 Ocak 2025’e ertelendi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com