Ekmekte yeni dönem: Fırın adı, nerede ve ne zaman üretildiği yazacak

Türk Standartları Enstitüsü, ekmeğe yeni standartlar getirdi. Yeni düzenlemeye göre, ambalajlı olanlar değil fırınlarda satılan ekmeğin üzerinde fırının adı, nerede, ne zaman üretildiği, kullanılan un, son kullanma tarihi yazılacak. Düzenleme tepkilere yol açtı. İşte detaylar...

KRONOS 26 Ağustos 2024 GÜNDEM

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen yeni ekmek standartları, tüketiciler ve fırıncılar arasında farklı tepkilere yol açtı. Yeni düzenlemeyle birlikte ekmeklerin üzerindeki etiketlerde daha fazla bilgi yer alacak. Tüketiciler, bu değişiklikle daha sağlıklı ve güvenilir ekmeklere ulaşmayı umarken, fırıncılar bu düzenlemeyi maliyet artışı ve iş yükü olarak değerlendiriyor.

YENİ ETİKET DÜZENLEMESİ
Bu yeni düzenlemeye göre, ekmek ambalajlarının üzerindeki etiketlerde ekmek hakkında merak edilen tüm bilgiler yer alacak. Ekmeklerin kabarma kalitesi, pişme durumu gibi detayların yanı sıra fırın adı, ekmeğin nerede ve ne zaman üretildiği de etikette belirtilecek. Ayrıca, kullanılan un çeşidi, üretim tarihi, son kullanma tarihi veya raf ömrü gibi bilgiler de etiket üzerinde bulunacak. Ambalajsız ekmekler ise el değmemesi için ya kağıda sarılacak ya da poşetlenecek.

KULLANILAN UNUN BİLGİSİ DE YER ALACAK
Mynet’te yer alan habere göre, ambalajlı ekmeğin üzerinde kullanılan un türü de yazılacak. Böylece tüketiciler, hangi unun kullanıldığını ve ekmeğin üretim tarihini öğrenebilecekler.

FIRINCILARDAN TEPKİ
Yeni ekmek standartları tüketiciler tarafından olumlu karşılansa da, fırıncılar bu duruma tepki gösterdi. ATV Haber’e konuşan fırıncı Fehmi Aksünür, sıcak ekmek satışının zorluklarından bahsederek, “Sıcak sıcak satış varken, soğuk satıştan kim faydalanır? Müşteri rahatça ekmeğini almak ister. Akşamdan kalan ekmeği biz sabah satamayız. Sıcak çıkan ekmeği bekletemeyiz. Kimse almaz.” dedi.


Başka bir fırıncı İshak Atış ise ekmekte katkı maddesi kullanmadıklarını belirterek, “Biz paket ekmek yapmıyoruz. Ekmek için bir katkı maddesi de kullanmıyoruz.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu yeni etiket düzenlemesinin fazladan maliyet yaratacağına da dikkat çekti.

Yeni düzenlemeler, tüketici güvenliğini artırma amacı taşırken, fırıncılar ise bu değişikliklerin maliyet ve iş yükü açısından zorluklar yaratacağını savunuyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com