Enerjisa: Elektriğe zam ihtiyacı var, yoksa hazine bu yükü kaldıramaz

Enerjisa Üretim CEO'su İhsan Erbil Bayçöl, yıl sonuna kadar elektriğe zam planlamasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

KRONOS 07 Eylül 2024 EKONOMİ

CNBC-e yayınında konuşan Enejisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, elektrik fiyatlarına yıl sonuna kadar yeni bir zam yapılıp yapılmayacağı sorusuna yanıt verdi. Bayçöl, elektrikte hane halkı tüketiminin büyük bir kısmının devlet tarafından sübvanse edildiğini belirterek, bu durumun hazineye önemli bir yük getirdiğini ifade etti.

“Zam ihtiyacı var” diyen Bayçöl, elektrikte yaşanan sübvansiyonun kademeli olarak azaltılacağını ve bunun Orta Vadeli Program’da da yer aldığını söyledi.

Bayçöl’ün açıklamasının tamamı şöyle:

Elektrikte hane tüketiminin yüzde 70-75’inin devlet tarafından sübvanse edildiğini, doğalgazda meskenler için yüzde 50 üzerinde sübvansiyon oluyor. Bu kabaca Türkiye’nin hazinesine 5-10 milyar dolar yük yaratması demek. Hazine için de zor bir denklem var. Bu yükü yönetmek, bir yandan o yükün bir kısmını toplumla paylaşmak, bunu yaparken de enflasyona sebebiyet vermeme denklemi var.

“ZAM İHTİYACI VAR”

“Yıl sonuna kadar zam olur mu kestirmek zor” diyen Bayçöl, şöyle devam etti:

Zam ihtiyacının olduğunu söyleyebilirim. Elektrikte meskende yüzde 70 seviyesinde sübvansiyon var. Tüm sistemde yüzde 50 sübvansiyon var. Kademeli olarak sübvansiyonlu dünyadan çıkacağız, OVP’de onun sinyalleri veriliyor.

TEMMUZ’DA YÜZDE 38 ZAM YAPILMIŞTI

Son olarak, 1 Temmuz’da yapılan yüzde 38’lik zamla, 100 kilowatt tüketim yapan bir hanenin fatura bedeli 207,33 liraya yükselmişti.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com