Erdoğan’ın dostu Maduro, muhalefetin adayı için tutuklama emri çıkardı

Venezuela'da şaibeli seçim sonuçlarına karşı protestolar sürerken muhalefetin adayı için tutuklama kararı verildi.

KRONOS 03 Eylül 2024 DÜNYA

Venezuela’da mahkeme 28 Temmuz’daki seçimleri kazandığını ve verilerle kanıtlayabileceğini söyleyen 75 yaşındaki eski diplomat Edmundo Gonzalez’in tutuklanmasına karar verdi.

Mahkeme emrine göre, seçim sonuçlarını reddeden Gonzalez, “komplo kurmak”, “belgede sahtecilik” ve “yetki gaspı” gibi çeşitli suçlarla itham ediliyor.

Yerel basında Gonzalez’in Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu 28 Temmuz’daki seçimlerin galibi ilan eden Ulusal Seçim Konseyini (CNE) seçimde hile yapmakla suçlaması ve sonuçları geçersiz kabul etmesinin söz konusu cezai soruşturmanın açılmasına neden olduğu iddia edilmişti.

“Yasalara itaatsizlik” suçlamasıyla üç kez Cumhuriyet Savcılığına ifadeye çağırılan Gonzalez, “can güvenliği bulunmadığı” için ifade vermeye gitmemişti.

Gonzalez’in ifade vermek için savcılığa gitmemesi durumunda “kaçma şüphesiyle” hakkında yakalama kararı çıkarılabileceği öne sürülmüştü.

SEÇİM SONUÇLARINA ŞAİBE KARIŞMIŞTI

Maduro, yüzde 51,20 oyla Venezuela’daki devlet başkanı seçimini üçüncü kez kazandığını iddia etmiş, muhalefetin kazandığını reddetmişti.

Muhalifler ise adayları Edmundo Gonzalez’in seçimi yüzde 73 oyla kazandığını ve seçimlerde hile yapıldığını ve bunu verilerle de kanıtlayabileceğini iddia ediyor.

Halk sokaklara çıkmış, ülkede geniş çaplı protestolar düzenlenmişti. Muhalefetin eylemleri sürerken, ülkede silahlı çatışmalar da yaşanıyor.


Protestocular yeni bir hükümet kurulana dek gösterilerini sürdüreceklerini söylüyor, güvenlik güçlerine kendileriyle birlikte hareket etme çağrısı yapıyor.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro muhalifleri “darbe girişiminde bulunmakla” suçluyor.

Rusya’nın paramiliter örgütü Wagner de Maduro’ya destek vermek için ülkeye gitmişti.

ABD’DEN YAPTIRIM UYARISI

ABD, ayrıntılı sandık verilerinin açıklanmaması halinde daha ağır yaptırımların uygulamaya koyulacağı uyarısını yapıyor.

Maduro’nun seçim zaferi ilanını Arjantin, Şili, Kosta Rika, Peru, Panama, Dominik Cumhuriyeti ve Uruguay ülkeleri de tanımıyor. ABD, AB ve Birleşmiş Milletler’in baskısı sürüyor.

RUSYA, ÇİN, TÜRKİYE’DEN MADURO’NUN “ZAFERİNE” DESTEK

Rusya, Çin, Küba, Honduras ve Bolivya ise Maduro’yu seçim zaferinden ötürü kutladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Venezuela ilgili 29 Temmuz’da yaptığı açıklamada “seçimlerin barış ve huzur ortamında gerçekleştirilmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Venezuela’nın istikrar ve refahına büyük değer veriyor, sonuçların dost Venezuela halkı için hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Türkiye, geçmişte olduğu gibi, bundan sonra da Venezuela ve halkının yanında olmaya devam edecektir.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com