Erdoğan’ın teğmen çıkışı öncesinde kendisine gelen ön rapor

Gazeteci Nuray Babacan, Erdoğan'ın tepkisi öncesinde kendisine verilen ön rapora dikkat çekti.

KRONOS 10 Eylül 2024 GÜNDEM

Kara Harp Okulu’ndaki mezuniyet töreninde teğmenlerin sloganlı yemin krizine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sekiz gün sonra sert tepki vermesinin nedeni merak ediliyor. Erdoğan sert çıkışında genç teğmenler için “O kılıçları kime çekiyorsun? Bunlar ordudan temizlenecek” demişti.

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, Erdoğan’ın tepkisi öncesinde kendisine verilen ön rapora dikkat çekti. Buna göre Erdoğan’ın konuşmadan önce kendisine gelen ön raporlarda, genç teğmenlerin komutanlarının ihmali olduğunu dair bilgiye sahip olduğu aktarılıyor.

Babacan yazısında şunlara dikkat çekti:

“Siyasi kulislerde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tutumundaki hızlı ve sert değişikliğin birkaç nedeni sıralanıyor. Erdoğan’ın konuşma yaptığı yeri önemli bulunlar var. “Bir tek rütbem var, o da imam hatipli olmak” duygusallığının Erdoğan’ın konuşma dozunu değiştirdiği iddia ediliyor. Ayrıca, Erdoğan’ın konuşmadan önce kendisine gelen ön raporlarda, genç teğmenlerin komutanlarının ihmali olduğunu dair bilgiye sahip olduğu da aktarılıyor.

Danışmanlar ve iktidar medyası yazarları değil, parti sözcüsü Ömer Çelik’in son bir haftada yaptığı açıklamalar da AKP’de yaşanan soruna güzel bir örnek. Sadece bir hafta içinde yaptığı açıklamalar değil, aynı konuşma içindeki çelişkileri çok net görünüyor. Genç teğmenlerle ilgili rutin incelemenin ‘abartılmaması’ gerektiğini söylerken, diğer yandan TSK’daki darbe anlayışına atıflar yapıyor. “Olayları doğru okumak, gelişmelere göre strateji geliştirmek ve ortak dil oluşturmak” artık AKP’nin bir özelliği değil.

Olayı farklı boyuttan değerlendirenler de var. İktidarın, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diyen gençleri cezalandırmasının, vatandaştaki etkisinin büyük bir açmaz olacağı iddia ediliyor. Genç teğmenlere ceza verilmesi durumunda, “Atatürkçü askerlerin cezalandırıldığı” algısının önüne geçilemeyecek. Bunun en az ekonomik kriz kadar kullanılacağı ve seçmenin kafasını karıştıracağı öne sürülüyor. Bu nedenle AKP’nin konuyu nasıl yöneteceğine bir an önce karar vermesi gerekiyor.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com