Esad’dan Erdoğan’a: Benimle görüşmek istiyorsan…

Esad'dan Erdoğan'a görüşme yanıtı: "İlişkiyi yeniden tesis etmek için öncelikle bu ilişkinin bozulmasına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir. Biz hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz."

KRONOS 26 Ağustos 2024 GÜNDEM

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında bir görüşme yapılması bekleniyor. Ancak Şam cephesi, Erdoğan’dan gelen görüşme çağrılarına olumsuz yanıt bekleniyor. Suriye Devlet Başkanı Esad, bu konuda yeni bir açıklama yaptı ve net bir şekilde şartlarını ortaya koydu. Esad, “İlişkiyi yeniden tesis etmek için öncelikle bu ilişkinin bozulmasına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir ve biz hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Esad, Meclis’in dördüncü yasama oturumunun açılışı münasebetiyle Halk Meclisi önünde açıklama yaptı.

Ankara ile ilişkiler konusunda değerlendirmelerde bulunan Esad, “Türkiye ile ilişkilere ilişkin birden fazla tarafın, yani Rusya, İran ve Irak’ın ortaya koyduğu girişimleri ele aldık. Her geçen gün ilerleme kaydedilmedikçe sadece Suriye tarafında değil, Türkiye tarafında da hasar birikiyordu. Bu girişimlerle ilgilenirken, eğer niyet zararlı değilse genellikle komşu ülkeler arasında çatışmayan ilkelerimizden ve çıkarlarımızdan yola çıktık. Egemenlik ve uluslararası hukuk, ilişkilerin onarılması konusunda ciddi olan tüm tarafların ilkeleriyle tutarlıdır ve terörle mücadele her iki tarafın da ortak çıkarıdır” ifadelerini kullandı.

‘HİÇBİR HAKKIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

“Gerçek nedenlerini göremediğimiz bir sorunu nasıl çözebiliriz?” diye soran Esad, “İlişkiyi yeniden tesis etmek için öncelikle bu ilişkinin bozulmasına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir ve biz hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Esad şöyle devam etti:

“Herhangi bir müzakere sürecinin başarılı olması için güvenilecek bir referansa ihtiyacı vardır. Daha önceki toplantılarda sonuç alamamanın nedenlerinden biri de referans eksikliğidir. Suriye, Türkiye’nin işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve teröre verdiği desteği durdurması gerektiğini sürekli vurguluyor. Suriye’nin şu anda bahsettiği aşama, temeller ve ilkeler aşamasıdır, çünkü onun başarısı daha sonraki başarıların temelini oluşturmaktadır. Türk yetkililerin açıklamaları asılsızdır, kriterimiz egemenliktir.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com