Fehmi Koru: İsmet İnönü de Özgür Özel gibi yapmış, sandıktan birinci çıkmıştı

Gazeteci Fehmi Koru: "İsmet İnönü de, Bülent Ecevit’in uyarısı üzerine, CHP’yi şimdilerde Özgür Özel’in oturtmaya çalıştığı geniş kitlelere sempatik gelecek bir zemine doğru yönlendirmeyi düşünmüştü. CHP 1973’te seçimden birinci parti çıkmış, MSP ile koalisyon kurmuştu."

KRONOS 18 Haziran 2024 GÜNDEM

Gazeteci Fehmi Koru, CHP lideri Özgür Özel’in bayramın ilk günü namaz kılıp ardından kabir ziyareti yapmasına dikkat çektiği yazısında, “Klasik bir CHP’li görüntüsü vermiyor” dedi ve 1973 yılında Bülent Ecevit’in uyarısı üzerine İsmet İnönü’nün yaptığı politika değişikliği üzerine CHP’nin seçimden birinci parti çıktığını hatırlattı.

Fehmi Koru, “İsmet İnönü de, Bülent Ecevit’in uyarısı üzerine, CHP’yi şimdilerde Özgür Özel’in oturtmaya çalıştığı geniş kitlelere sempatik gelecek bir zemine doğru yönlendirmeyi düşünmüştü. CHP 1973’te seçimden birinci parti çıkmış, MSP ile koalisyon kurmuştu; 1977 genel seçiminde de oyunu %41.38’e çıkarabilmişti. Demek ki neymiş?” dedi.

Koru’nun yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Yeni genel başkan bayram namazı kılmış; ardından kabir ziyareti yapmış…

Bayram namazı ve ardından kabir ziyareti, kendilerini ‘damardan CHP’li’ tanımlayan birilerini daha da rahatsız etmiş olabilir.

CHP’liler, hiç değilse bir bölümü, Özgür Özel’den bu yüzden de mutlu değil. Yakında yapılacak tüzük kurultayını seçimli hale getirip onu erken emekli etmek istiyorlar. Yerine yeniden Kemal Kılıçdaroğlu’nu getirme niyeti vardı; ancak, birinci çıkılan seçim sonrası o formül rafa kalkmış görünüyor.

Bunu, yine Cumhuriyet gazetesinden, bir yazarının aktardığı nottan öğrendim.

Yazarın ‘CHP’de halen önemli bir görevde’ olduğunu söylediği biri, Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etmiş ve ona, ‘‘Seçimli kurultayda Ekrem İmamoğlu’nu destekleyin’’ demiş…

Garip değil mi?

İsmet İnönü ve biraz da Bülent Ecevit özlemiyle…

‘İSMET İNÖNÜ DE BÜLENT ECEVİT’İN UYARISI ÜZERİNE…’

Yanlış bir özlem bu. İsmet İnönü de, Bülent Ecevit’in uyarısı üzerine, CHP’yi şimdilerde Özgür Özel’in oturtmaya çalıştığı geniş kitlelere sempatik gelecek bir zemine doğru yönlendirmeyi düşünmüştü.

Gazeteci Mehmet Çetingüleç’e Ecevit anlatmış:

‘Ecevit’in Anıları’ kitabından (s. 48) aktarıyorum:

‘Bülent Ecevit: Her seçim kampanyasında partinin bir kesimi din ve laiklik konusuna yoğunlaşırlardı. Ama bu bize çok pahalı­ya mal oluyordu. Rahmetli İsmet İnönü’nün de seçim çalışmala­rında tarikatlar konusuna ağırlık vermesi bizim aleyhimize olur­du. Ben bunu doğru bulmazdım. Yine de partide bu konuda en du­yarlı olan İnönü idi. Bir gün parti meclisi toplantısında o konuyu açtı. Ben de dedim ki, ‘Bütün seçim çalışmalarında, kongrelerde hep tarikatlara hücum ediyoruz ve bu yüzden halkla da ters dü­şüyoruz. Aslında halkta gerici eğilimler öyle çok fazla değil ama CHP’nin bu konuyu sürekli işlemesi toplumda bölünmeler ortaya çıkarıyor. Bir süre bir deneme yapsanız; önümüzdeki seçim kam­panyasında bu konulara hiç girmeseniz, bakalım nasıl olacak?’

‘’Benim bu sözlerim parti meclisinde çok yadırgandı ama çok; İsmet İnönü, böyle düşüncelere açık bir insandı. ‘Peki, dene­yelim’ dedi. O bize büyük bir avantaj kazandırdı. Ondan son­ra biz ‘inançlara saygılı laiklik’ kavramını oluşturmaya başla­dık. Din konusundaki yeni tavnmızla birlikte gücümüz gelişme­ye, CHP’nin oy tabanı olumlu yönde değişmeye başladı ve bildiği­niz gibi ilk defa 1973 yılında iktidar olabildik.’

CHP 1973’te seçimden birinci parti çıkmış, MSP ile koalisyon kurmuştu; 1977 genel seçiminde de oyunu %41.38’e çıkarabilmişti.

Demek ki neymiş?”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com