Filistinli tutuklulara cinsel istismarla suçlanan 10 İsrail askeri gözaltına alındı

İsrail askeri polisi, Filistinli tutuklulara cinsel istismar ve işkenceyle suçlanan 10 askeri gözaltına aldı. Parlamentoda aşırı sağcılar askerlerin gözaltına alınmasına tepki gösterince gerginlik çıktı.

KRONOS 30 Temmuz 2024 DÜNYA

İsrail askeri polisi, Filistinli tutuklulara cinsel istismarla suçlanan 10 askeri gözaltına aldı. Sde Teiman askeri üssü aylardır Filistinli tutuklulara cinsel istismar ve işkence iddialarıyla gündeme geliyordu.

Aşırı sağcılar, işkenceci askerlerin gözaltına alınmasını engellemek için askeri üsse girdi. Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir de “Askeri polis müfettişlerinin, Sde Teiman’daki en iyi kahramanlarımızı tutuklamaya gelmesi utançtan başka bir şey değil” diyerek gözaltılara tepki gösterdi.

Üste görev yapan bazı askerler, işkenceci askerlerin gözaltına alınmasını engellemek için askeri polis müfettişlerine biber gazı sıktı.

Serbestiyet’in haberine göre, Savunma Bakanı Yoav Gallant, askerlerin davranışlarına ilişkin soruşturmanın devam etmesine izin verilmesi gerektiğini belirterek, “Öfke zamanlarında bile kanun herkes için geçerlidir” dedi.

Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise bir video mesajında “İsrail askerlerinin saygıyı hak ettiğini” ve “suçlu” muamelesi yapılmaması gerektiğini söyleyerek askerlerin tutuklanmasına karşı çıktı. Smotrich, Savcı Tomer-Yerushalmi’ye “kahraman savaşçılarımızdan ellerinizi çekin” çağrısında bulundu.

‘EĞER BİR TERÖRİST İSE ONA YAPILACAK HER ŞEY MEŞRUDUR’

Bir başka aşırı sağcı siyasetçi Knesset Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yuli Edelstein, “Bugün Sde Teiman’daki üste görülen gibi sahnelere yardım etmeyeceğim. Maskeli askeri polislerin bir İsrail üssüne baskın düzenlediği bir durum benim için kabul edilemez ve bunun bir daha olmasına izin vermeyeceğim. Askerlerimiz suçlu değildir ve askerlerimizin bu aşağılık takibi benim için kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Knesset Milletvekili ve Arap Değişim Hareketi Başkanı Dr. Ahmed Tibi Knesset’te olaya dair yaptığı konuşmada “Bir kişinin rektumuna çubuk sokmak meşru mudur?” diye sordu. Likud Milletvekili Hanoch Milwidsky ise Tibi’ye “Evet. Eğer o bir terörist ise ona yapılacak her şey meşrudur” yanıtını verdi.

‘UÇURUMUN İÇİNDEYİZ’

Ana muhalefetteki Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid, “Uçurumun eşiğinde değiliz, uçurumun içindeyiz. Bugün tüm kırmızı çizgiler aşıldı. Şiddet yanlısı milislerin askeri üsleri işgaline katılan milletvekilleri ve bakanlar İsrail Devleti’ne bir mesajdır: Demokrasiyle işleri bitti, hukukun üstünlüğüyle işleri bitti. Tehlikeli bir faşist grup İsrail Devleti’nin varlığını tehdit ediyor” diye konuştu.

Likud Milletvekili Hanoch Milwidsky ise “tecavüzcü askerleri tutuklama girişimlerine tepki olarak oylamayı boykot çağrısında bulundu.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com