Frankfurt Kitap Fuarı’nda konuşan Elif Şafak: Türkiye’de sesi duyulmayan çok insan var

Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılış konuşmasını yapan yazar Elif Şafak: Ben İngiltere'de bir göçmenim. Düşünce özgürlüğüne ihtiyacım olduğu için oraya gittim. Türkiye'de sesini duymadığımız çok insan var ve onların sesi çok önemli."

KRONOS 15 Ekim 2024 GÜNDEM

Bu yıl 76.’sı düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılış konuşmasını yapan yazar Elif Şafak, düşünce özgürlüğüne ihtiyacı olduğu için Türkiye’den ayrıldığını ve Türkiye’de sesi duyulmayan çok insan olduğu söyledi.

Fuarın açılışı vesilesiyle, bu sabah düzenlenen basın toplantısına, Fuar Direktörü Juergen Boos, Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği (Börsenverein) Başkanı Karin Schmidt-Friderichs ve yazar Elif Şafak katıldı.

Konuşmasında siyasi ve toplumsal gelişmeler ışığında, iyimserlik ve kötümserliğe değinen Şafak, “2000’lerin başında dünyanın en büyük iyimserleri, teknoloji iyimserleriydi. Bilgiye erişimin kolaylaşacağı, insanların bilgi sahibi yurttaşlar haline gelerek doğru liderleri seçeceği ve demokrasinin dünya çapında yayılacağına dair bir inanış vardı. Bugün ise çok fazla bilgiye ve çok az bilgeliğe sahip olduğumuz bir dönemdeyiz. ‘Bilmiyorum’ demeyi uzun zaman önce unuttuk” dedi.

DW’nin haberine göre “Doğru bilgi için yavaşlamamız gerekiyor. Bunun için yavaş gazeteciliğe ve kitaplara ihtiyacımız var” sözlerini sarf eden Şafak’ın konuşması, salonda bulunanların en uzun süre alkışladığı konuşma oldu.

Bir gazetecinin, Türkiye’deki sosyopolitik alanda nasıl ilerleme sağlanabileceğine ilişkin sorusuna verdiği yanıtta ise kadınlar, gayrimüslimler ve eşcinseller gibi toplumdaki “kırılgan” kesimlere ses verilmesi gerektiğine vurgu yapan Şafak, “İyimserliğin insanlardan gelmesi gerekiyor. Türkiye’de sesini duymadığımız çok insan var ve onların sesi çok önemli” diye konuştu.

Şafak, Türkiye’de özgür çalışıp çalışamadığına ilişkin soruya cevaben ise “Ben İngiltere’de bir göçmenim. Düşünce özgürlüğüne ihtiyacım olduğu için oraya gittim.” dedi.

Türkiye kökenli yönetmen ve yazara ödül

İtalya’nın onur konuğu olduğu 76. Frankfurt Kitap Fuarı’nda bu yıl İtalya’dan 91 yazar, Frankfurt’ta kitapseverlerle buluşacak.

Türkiye ise bu yılki fuarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası temsilcilerinin organize ettiği Türkiye Ulusal Standı çatısı altında toplamda 20 yayınevi tarafından temsil ediliyor.

Bu yıl Frankfurt Kitap Fuarı En İyi Adaptasyon Ödülü’ne Türkiye kökenli Alman yönetmen Aslı Özarslan’ın “Ellbogen” (Dirsek) filmi layık görüldü. Prömiyeri 2024 Berlin Film Festivali’nde yapılan film, yazar Fatma Aydemir’in 2017’de yayımlanan aynı isimdeki romanını baz alıyor. Filmde, genç bir Almanyalı Türk’ün Berlin ile İstanbul’da geçen hikayesi anlatılıyor. Özarslan, Kürt bir kadın belediye başkanının hikayesini anlattığı “Dil Leyla” ismindeki filmiyle de birçok ödüle layık görülmüştü.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com