Haniye’nin öldürülmesiyle Ortadoğu’yu neler bekliyor?

İsrail'in Hamas'ın siyasi lideri Haniye'yi İran'da suikastle öldürmesi nelere yol açacak? Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aslan anlattı.

KRONOS 31 Temmuz 2024 DÜNYA

İsrail ile Hamas arasında ateşkes görüşmeleri sürerken Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin İran’da suikast sonucu öldürülmesinin neye yol açacağı merak ediliyor. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aslan, Ortadoğu’nun daha da karışacağına dikkat çekti.

Haber Global’e konuşan Murat Aslan, “Ateşkes görüşmeleri masadaydı. Şu an itibariyle görüşmeler sonlanmış olacak. İsrail, on binlerce kişi sokağa çıkıyor. Haniye’nin öldürülmesiyle birlikte Hamas’ın İsrailli rehinelerle ilgili daha katı bir tutuma neden olacak. İsrail’in bu girişimi daha da ortamı sertleştirecek. Bu husus aynı zamanda Gazze’de İsrail ordusuna karşı daha agresif hale gelecek ve sivil kaybı artacaktır. Irak ve Suriye’de İranlıların desteğine sahip olan örgütler silahlı gruplar ABD ve İsrail odaklı eylem serisini başlatacak. Lübnan’da zaten bir gerginlik var” ifadelerini kullandı.

Hamas açısından “mutlaka bir ilave çarpan dönemine girilecek” diyen Aslan, şunları söyledi:

“7 Ekim saldırıları ilk başladığında Hamas’ın aldığı bir karar olarak dünyaya duyurulmuştu. Haniye ise televizyonlardan öğrenmişti. Daha sonra şükür duasıyla askeri girişimi desteklemişti. Ailesinden çok kayıplar vermişti. İsrail Haniye’yi bir şekilde sembolleştirdi.
İran’da bu ilk suikast değil. Silahsız sistemlerle bu suikastler geldi. Pezeşkiyan’ın yemin töreninde Haniye öldürülüyorsa ideolojik ve dini motiflerle birlik sağlayamıyorsa bu bir tehlikedir.

‘İRAN’DA KUTUPLAŞTIRICI BİR ETKİYE NEDEN OLABİLİR’

İsrail, İran’da karşıt olanlardan faydalanıyor. İran’da çok geniş çapta istihbarat ağı var. İran bunu oturup düşünmesi lazım. Haniye suikast ile öldürülmesine tepki göstermesi gerekir. Haniye’nin güvenliğinden sorumludur. Şii Hilali adı verilen coğrafyada tereddütler ortaya çıkacak. Haniye’nin öldürülmesi İran’da kutuplaştırıcı etkiye neden olabilir. İran gibi bir ülkede Haniye’nin öldürülmesi büyük bir sürpriz ve beklenen bir durum değil.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Haniye’ye karşı büyük bir sempatisi var. Türkiye doğal olarak bir bölgeye oturacak. Katar şu ana kadar Haniye’yi misafir eden bir ülke. Ateşkes görüşmeleri masadaydı. Şuan itibariyle görüşmeler sonlanmış olacak. İsrail, on binlerce kişi sokağa çıkıyor. Haniye’nin öldürülmesiyle birlikte Hamas’ın İsrailli rehinelerle ilgili daha katı bir tutuma neden olacak. İsrail’in bu girişimi daha da ortamı sertleştirecek. Bu husus aynı zamanda Gazze’de İsrail ordusuna karşı daha agresif hale gelecek ve sivil kaybı artacaktır. Irak ve Suriye’de İranlıların desteğine sahip olan örgütler silahlı gruplar ABD ve İsrail odaklı eylem serisini başlatacak. Lübnan’da zaten bir gerginlik var.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com