Hopa’da ranta karşı nöbet: 1 kişi öldü, 2 kişi yaralı

Ağaçlarının kesilmesine engel olmaya çalışan köylülere Muhammet Ustabaş isimli şahıs ateş açtı. Yaralananlardan Reşit Kibar, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

KRONOS 03 Eylül 2024 GÜNDEM

Artvin Cankurtaran’da orman parkı projesi için iş makineleri ormanlık alana girince köylüler kesim ekibine müdahale etti.

Ormanlarının kesilmesini istemediklerini, buna izin vermeyeceklerini ifade köylüler iş makinelerine engel olmaya kalkınca Muhammet Ustabaş isimli, şirketle bağlantılı kişi köylülere silahla saldırdı.

Saldırıda üç kişi yaralandı. Hopa Devlet Hastanesi’nde tedavileri sürerken yaralananlardan Reşit Kibar, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA
Artvin Valiliği yaşanan saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada 2 saldırganın gözaltına alındığı bildirildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“3 Eylül 2024 tarihinde, Borçka İlçesi, Çifteköprü Köyü, Cankurtaran Mevkiinde yapımı planlanan Konaklamalı Mesire Alanı Proje alanında vatandaşlarla şirket yetkilileri arasında tartışma çıkmıştır.

Çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucunda M.U. (42), şirket çalışanı F.M. (41)’nin aracında bulunan ruhsatlı tabanca ile G.K. (38), E.K. (36) ve Reşit Kibar (46) isimli 3 şahıs yaralanmıştır.

Yaralı şahıslar Hopa Devlet Hastanesi’ne sevk edilmiştir.

Yaralı şahıslardan Reşit Kibar hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. Yaralı diğer 2 şahsın ise hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

Olayın ardından M.U. (42) ve F.M. (41) isimli şahıslar, olayda kullandıkları tabanca ile birlikte yakalanarak gözaltına alınmıştır.

Olay ile ilgili geniş çaplı tahkikat başlatılmıştır.”

DİRENEN KÖYLÜLER TEPKİLİ
Sendika.org’un aktardığına göre; ağaçların kesilmesine karşı çıkan köylülerden Dursun Ali Koyuncu “Defalarca suç duyurusunda bulunduk. İsim verdik, bir tane işlem yapmadılar” ifadelerini kullandı.

CİMER’e yazıldığını ve savcıya da bu isimlerin aktarıldığını söyleyen Koyuncu duruma tepki gösterdi.

EYLEM ÇAĞRISI
İstanbul Doğa Savunmaları, Artvin’in Cankurtaran mevkiinde doğasını savunanlara bugün (3 Eylül) sabah saatlerinde düzenlenen silahlı saldırıya karşı yarın saat 19.00’da Kadıköy Rıhtım’a eyleme çağırdı.

Öte yandan Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri de bugün saat 18.30’da Yüksel Anıtı’na çağrıda bulundu.

NE OLMUŞTU?
Artvin Cankurtaran mevkiinde doğa turizmi adı altında orman parkı projesi için ihale yapıldı. Köylüler doğa turizmi adı altında ormanın talan edileceğini açıklayıp projeye karşı gerekirse nöbet de tutacaklarını ifade etmişlerdi. Köylülerin bir endişesi de ihaleyi alan grubun daha önce taş ocağı ihalesi aldığını, ancak o projenin direnişle engellendiğini, orman parkı denilerek başlanarak köyde taş ocağının da kurulması.

Köylüler 9 Ağustos’ta projeye karşı bilgilendirme toplantısı yapıp projeye geçit vermeme kararı almışlardı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com