İddia: Erdoğan ve Esad’ın görüşecekleri tarih belli oldu

İktidara yakın Türkiye gazetesinin kulisine göre Erdoğan-Esad arasındaki görüşmenin eylül ayına kadar yapılması bekleniyor.

KRONOS 05 Temmuz 2024 GÜNDEM

Erdoğan ve Esad 2008'de aileleriyle Bodrum'da birlikte tatil yapmıştı.

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görüşmeleri bekleniyor. İktidara yakın Türkiye gazetesinin kulisine göre Erdoğan-Esad görüşecekleri tarih belli oldu. Toplantının eylüle kadar yapılması düşünülüyor. Toplantının nerede yapılacağı belirsiz ancak habere göre Rusya, Körfez ülkeleri ve Irak öne çıkıyor. Şam yönetimi, hazırlıklarını komşusu Irak’a göre yapıyor.

Ankara ise sürecin sessiz yürütülmesini ve görüşmenin heyetler düzeyinde değil lider odaklı olmasını istiyor. Ayrıca haricî bir ülkenin toplantıya katılması istenmiyor. Görüşmenin hangi ülkede olacağı, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye ziyareti sonrası netlik kazanacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Moskova temasları sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin, özel temsilcisi Aleksandr Lavrentyev’i Şam’a göndererek Esad’ı Şanghay İş Birliği Örgütü toplantısına katılması için ikna etmesini istedi. Esad da “Normalleşmeye hazırız” mesajı verdi ancak Rusya’ya gelemedi.

ERDOĞAN: ESAD’LA AİLECEK GÖRÜŞEBİLİRİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile “ailecek” görüşebileceklerini söylemişti. Erdoğan, “Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz. Suriye’nin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz ailece görüşmeye varana kadar sayın Esed’le geçmişte nasıl yaptıksa yeniden yapmamamız için bir sebep yok” ifadelerini kullanmıştı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com