İddia: Sağlık Bakanlığı, boğmaca vakalarını gizliyor

Diyarbakır’da son bir ayda 32, 42 ve 65’er günlük üç bebek boğmaca nedeniyle hayatını kaybetti. Hekimler artan boğmaca vakaları ve ölümlere dikkat çekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın testi pozitif çıkan ve boğmaca tanısı konan hastaları gizlediği iddia edildi.

KRONOS 07 Haziran 2024 GÜNDEM

Kızamık salgını ve yol açtığı ölümlerin ardından şimdi de yine aşıyla önlenebilir boğmacayla karşı karşıyayız. Hekimler artan boğmaca vakaları ve ölümlere dikkat çekiyor.

Diken’de yer alan Mesude Demir’in haberine göre, Sağlık Bakanlığı testi pozitif çıkan ve boğmaca tanısı konulan hastaları gizliyor. Belgeler, hastalıkların resmi kayıtlara geçmemesi için ‘sihirli bir el’in devreye girdiğini gösteriyor.

Belgelerden birinde, 11 yaşındaki bir çocuğa yapılan laboratuvar testlerinde ‘bordetella pertussis’ bakterisinin tespit edildiği görülüyor. Ancak hastalık, resmi kayıtlarda nezle veya üst solunum yolu enfeksiyonu olarak yer alıyor. Böylece boğmaca vakaları gizlenmiş oluyor.

Sağlık Bakanlığı’nın kızamık vakalarının toplam sayısını da açıklamadığı belirtiliyor. Ülke verilerine, Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirilen rakamlardan ulaşılabiliyor.

BAKANLIK FİLYASYON YAPACAK
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamık vakalarıyla ilgili salgın ve ölüm iddialarını reddetmişti.

Bakanlık, önümüzdeki pazartesi günü beş vakayla ilgili filyasyon çalışması yapacak. Aileleri evlerinde ziyaret ederek kaynağı araştıracak.

Boğmaca, özellikle küçük çocuklarda ağır seyreden bir akut bakteriyel enfeksiyon. Her yaştan insanı etkileyebilse de daha çok beş yaşından küçük çocuklarda görülüyor. Sağlık otoriteleri, aşılamaya önem verilmesi gerektiğini vurguluyor. Ölümlere yol açabilen bu hastalık, aşısız çocuklar arasında hızla yayılıyor.


Diyarbakır Tabip Odası, ilde boğmaca vakalarında artış yaşandığını açıklamış, Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırmıştı. Başka illerde de benzer vakalar yaşanıyor ancak bakanlık konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

TTB adına konuşan aile hekimi Recep Koç, Koca’ya seslendi:

“BEBEK VE ÇCUKLAR İÇİN ÖNEMLİ AŞILAR ZORUNLU OLMALI”
“Siyaset yapmayın. Artık görevinizi yapın. Aşı konusu hem bizler hem de gelecek nesiller için önemli. Her aşı olmasa bile ama bebek ve çocuklarımız için önemli aşıların zorunlu yapılması için yasal düzenlemeler getirilmeli.”

Birlik ve Dayanışma Sendikası 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Tapduk Mehlepçi, mayısın son iki gününde aile sağlığı birimlerinde, 5 bin top A-4 kadar ıslak imzalı aşı reddi belgesi toplandığını söyledi. Mehlepçi ret artışlarından aile hekimlerinin sorumlu tutulmasını eleştirdi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com