‘Patronlardan alınacak trilyonlarca vergiden vazgeçtiler, garsonlardan kaşıkla toplayacaklar’

Karar yazarı Akif Beki: "Meclis’e gelene dek tıraşlana tıraşlana vergi reformundan geriye ne kaldığını yakında görürüz. İndirim, muafiyet, teşvik diye her yıl kepçeyle vazgeçtiği trilyonlarca liralık vergiyi iktidar; garsonlardan, harç pullarından kaşıkla toplayacaksa olmaz olsun böyle vergi adaleti."

KRONOS 25 Haziran 2024 GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde danışmanlığını yapan Karar yazarı Akif Beki, Meclis’e gelmeden büyük tartışmalara neden yeni vergi paketine tepki gösterdi.

“Meclis’e gelene dek tıraşlana tıraşlana vergi reformundan geriye ne kaldığını yakında görürüz” diyen Akif Beki, “Bu gidişle reform, yurt dışına çıkacakların harcıyla garsonların bahşişine gelirse şaşırmayın. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek; garsonlara yeni vergi koymadıklarını, hatta KDV’den muafiyet getirdiklerini açıkladı. Demek, var olan ama kayıt dışı bahşişlerden alınamayan vergiyi, garsonlardan nasıl alacaklarına bakıyorlar. İndirim, muafiyet, teşvik diye her yıl kepçeyle vazgeçtiği trilyonlarca liralık vergiyi iktidar; garsonlardan, harç pullarından kaşıkla toplayacaksa olmaz olsun böyle vergi adaleti” dedi.

Beki’nin yazısından öne çıkanlar şöyle:

“İktidar, memlekette vergi adaleti olmadığını 22 yıl sonra fark etti, şimdi düzeltecekler.

Varlık Barışı düzenlemeleriyle kayıt dışı kazancın, kara paranın, rüşvet ve yolsuzluk gibi suç gelirlerinin kaynağı sorulmuyordu. Maliye’nin önerisiyle ‘nereden buldun’ diye sorulacaktı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez’in de kulağına gelmiş, tasarıdan çıkarıldığı konuşuluyor. Beyan ettiği gelirden fazlasını harcayanlara, nereden bulduğu yine sorulmayacak yani. O villayı, o lüsk arabayı yahut o yatı ve o jeti hangi parayla aldığıyla ilgilenilmeyecek. Gelirle gider arasındaki kallavi fark, vergilendirilmeyecek de.

Maliye; Hazine garantili yol, köprü, havalimanı ve hastane yapan firmaların kurumlar vergisini de yüzde 5 artırmaktan yanaydı. Bu öneri, yukarıdan veto edilmemiş çok şükür. En azından öyle bir duyum yok henüz.

Fakat gelin görün ki, bu sınıfta 44 şirket var ve 37’si zaten zarar bildiriyormuş. Kâr etmiyorlarmış ki vergisini ödesinler, canlarını mı alacaksınız!

Meclis’e gelene dek tıraşlana tıraşlana vergi reformundan geriye ne kaldığını, yakında görürüz.

‘REFORM GARSONLARIN BAHŞİŞİNE GELİRSE…’

Bu gidişle reform, yurt dışına çıkacakların harcıyla garsonların bahşişine gelirse şaşırmayın.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek; garsonlara yeni vergi koymadıklarını, hatta KDV’den muafiyet getirdiklerini açıkladı. Demek, var olan ama kayıt dışı bahşişlerden alınamayan vergiyi, garsonlardan nasıl alacaklarına bakıyorlar.

Peki, önlesinler tabii de vergide kayıp kaçağı önlemeye niye garsondan, motokuryeden başlıyorlar?

‘PATRONLARDAN ALINACAK 2 TRİLYON LİRALIK VERGİDEN VAZGEÇİLECEK’

Bu yıl da patronlara indirim, teşvik, muafiyet diye 2 trilyon liralık vergiden vazgeçilecek. Oradan başlamak niye gelmiyor akıllarına? Geldiyse bile lâfı edilmiyor, ona dair planlarını da açıklasalar ya!

İndirim, muafiyet, teşvik diye her yıl kepçeyle vazgeçtiği trilyonlarca liralık vergiyi iktidar; garsonlardan, harç pullarından kaşıkla toplayacaksa olmaz olsun böyle vergi adaleti.

Yurt dışı çıkış harçlarını, 150 liradan 3 bin yerine bin 500 liraya çıkarırlarsa… 20 kat bindirimden yapılan bu indirime sevinecek mi millet?

Kodamanların yatından, mazotundan şimdiye dek alınmayan verginin acısı, çiftçinin gübre ve yeminden çıkarılarak mı sağlanacak vergi adaleti?”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com