İngiltere’de tarihî zafer: İşçi Partisi 14 yıl sonra tek başına iktidar

İngiltere’de 14 yıl sonra İşçi Partisi tek başına iktidara geldi. İşçi Partisi, seçimlerde 410 milletvekili ile çoğunluğu elde etti.

KRONOS 05 Temmuz 2024 DÜNYA

İngiltere’de yapılan genel seçimlerde İşçi Partisi, 14 yıllık aranın ardından tek başına iktidara geldi. Seçimlerde 410 milletvekili ile çoğunluğu elde eden partinin lideri Keir Starmer, “Verdiğimiz sözleri yerine getirme zamanı” dedi. Başbakan Rishi Sunak ise seçim hezimeti nedeniyle seçmenlerinden özür diledi.

İngiltere’nin yeni başbakanı olacak olan Keir Starmer, Londra’da yaptığı zafer konuşmasında, parti içinde ve dışında değişime katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Starmer, “Değişmiş bir İşçi Partisi olarak ülkeyi yöneteceğiz” diye konuştu. 61 yaşındaki lider, “Açık konuşmak gerekirse, bu çok güzel bir his” dedi.

BBC’nin analizlerine göre İşçi Partisi, 410 civarında sandalye kazanarak büyük bir zafer elde etti. Avam Kamarası’nda çoğunluğu sağlamak için 326 oy gerekiyordu. Muhafazakar Parti ise aynı tahmine göre 144 sandalyede kalacak. Bu sonuçlar, İşçi Partisi’nin bir önceki seçimde kazandığı 203 sandalyeyi iki katının üzerine çıkardığını gösteriyor. Muhafazakar Parti ise bir önceki seçimde 365 sandalye kazanmıştı.

DAR BÖLGE SEÇİM SİSTEMİ

İngiltere’de dar bölge seçim sistemi uygulanıyor. 650 seçim bölgesinde en fazla oyu alan aday milletvekili seçiliyor. Bir partinin Avam Kamarası’nda çoğunluğu elde edebilmesi için en az 326 milletvekili çıkarması gerekiyor. En çok milletvekili çıkaran partinin lideri başbakan seçiliyor ve Kral tarafından hükümeti kurmakla görevlendiriliyor. İkinci sıradaki partinin lideri ise ana muhalefet lideri oluyor. Eğer hiçbir parti çoğunluğu elde edemezse, en çok oy alan parti koalisyon veya azınlık hükümeti kurabiliyor.

İngiltere’de daha önceki genel seçim 12 Aralık 2019’da yapılmıştı. O dönemde liderliğini Boris Johnson’ın yaptığı Muhafazakar Parti, oyların yüzde 43,6’sını alarak 365 milletvekili çıkarmış ve seçimleri kazanmıştı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com