‘İpin ucunu iyice kaçırmışlar, bundan daha büyük güvenlik sorunu olabilir mi?’

T24 yazarı Mehmet Yılmaz: "Belli ki bakanlığın bir birimi olan Göç İdaresi Başkanlığı ipin ucunu iyice kaçırmış. Dile kolay, adresinde bulunamayan 729 bin kişiden söz ediliyor. Her dört sığınmacıdan birinin nerede olduğunu bilmiyoruz! Bundan daha büyük bir güvenlik sorunu olabilir mi?"

KRONOS 08 Ağustos 2024 GÜNDEM

İki Kırgızlı göçmenin kayıtlı olduğu ikametgâhın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya ait adres olduğunun ortaya çıkması üzerine başlayan tartışmalar devam ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın verdiği bilgilere göre Türkiye’de “geçici koruma statüsü” verilmiş 3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bini beyan edilen adreslerinde bulunamamış.

T24 yazarı Mehmet Yılmaz, “Belli ki bakanlığın bir birimi olan Göç İdaresi Başkanlığı ipin ucunu iyice kaçırmış. Düzensiz göçle gelenlerin kaç kişi olduğunu bilemediği gibi ‘düzenli olarak kaydedilmiş’ Suriyeli geçici sığınmacıların da nerelerde yaşayıp, çalıştıklarını bilmiyor. Dile kolay, adresinde bulunamayan 729 bin kişiden söz ediliyor. Her dört sığınmacıdan birinin nerede olduğunu, ne iş yaptığını, kime ve neye hizmet ettiğini bilmiyoruz! Bundan daha büyük bir güvenlik sorunu olabilir mi?” ifadelerini kullandı.

‘BİR ELLERİ YAĞDA, BİR ELLERİ BALDA YAŞAMIYORLAR’

Yerlikaya’nın kayıtlı oldukları adreslere dönmemekte ısrar eden geçici sığınmacıların, kendilerine tanınan haklardan ve kamu hizmetlerinden yararlanamayacaklarını anımsatan Yılmaz, şunları söyledi:

“Bildiğimiz kadarıyla, AB tarafından Suriyeli göçmenlere kişi başına yapılan çok cüzi bir ödeme dışında ekstra bir kamu hizmeti sağlanmıyor. Bir ara bu rakam 150 lira civarındaydı. Enflasyon çıldırınca buna da zam yapıldı mı, bilmiyorum. Acaba geçici sığınmacılara sağlanan ancak kamuoyuna açıklanmamış başka avantajlar var da bizlerin mi haberi yok? Göçmen karşıtlığından kaynaklanan dezenformasyona bakmayın, geçici sığınmacılar iddia edildiği gibi bir eli yağda bir eli balda yaşamıyorlar. Çoğu kaçak olarak, sigortasız işlerde, çok düşük ücretle çalıştırılıyor ve hükümetin bu işe bakışı da zaten bu ‘ucuz işgücü’ ihtiyacından etkileniyor.”

“Teorik olarak Türkiye’nin en küçük yerleşim yerinde bile bir birimi olan bakanlık, bu kişileri bulamıyor da kendiliklerinden gelmelerini mi bekliyor?” sorusunu yönelten Yılmaz, şöyle devam etti:

“Belli ki bakanlığın bir birimi olan Göç İdaresi Başkanlığı ipin ucunu iyice kaçırmış. Düzensiz göçle gelenlerin kaç kişi olduğunu bilemediği gibi “düzenli olarak kaydedilmiş” Suriyeli geçici sığınmacıların da nerelerde yaşayıp, çalıştıklarını bilmiyor.

Dile kolay, adresinde bulunamayan 729 bin kişiden söz ediliyor. Her dört sığınmacıdan birinin nerede olduğunu, ne iş yaptığını, kime ve neye hizmet ettiğini bilmiyoruz! Bundan daha büyük bir güvenlik sorunu olabilir mi?”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com