İran cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı: Reformist aday önde

İran'da en çok oyu alan reformist Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakâr Said Celili, 5 yapılacak ikinci tur seçimde bir kez daha yarışacak.

KRONOS 29 Haziran 2024 DÜNYA

İran’daki cumhurbaşkanı seçiminde adaylardan hiçbiri yüzde 50’yi geçemeyince en çok oy alan reformist Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakâr Said Celili, ikinci tura kaldı. 5 Temmuz’da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.

Pezeşkiyan, Muhafız Konseyi tarafından 2021 başkanlık seçimlerinde aday olmaktan men edilmişti. Beş kez Tebriz’i temsil eden milletvekili, 2016’dan 2020’ye kadar parlamento başkan yardımcısıydı.

İran, geçen Mayıs ayında bir helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin yerine geçecek ismi belirlemek üzere sandık başındaydı.

Normal şartlar altında cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gelecek yıl yapılması planlanıyordu ancak Reisi’nin kazada ölmesiyle seçim günü 28 Haziran olarak belirlenmişti.

Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakâr adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarıştı.

REFORMİST ADAY OYLARIN YÜZDE 10,4 MİLYONUNU ALDI

İran’daki cumhurbaşkanı seçiminde adaylardan hiçbiri yüzde 50’yi geçemeyince en çok oy alan reformist Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakâr Said Celili, ikinci tura kaldı.

24,5 milyonun biraz üzerinde oyun sayılmasının ardından seçimin ikinci tura kaldığı anlaşıldı. Pezeşkiyan, oyların 10,4 milyonunu; Celili ise 9,5 milyonunu aldı.

5 Temmuz’da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.

İran’da cumhurbaşkanı 4 yıl süreyle görev yapıyor ve üst üste en fazla 2 defa seçilebiliyor.

KATILIM  YÜZDE 40,6

Seçim Komisyonu Sözcüsü Muhsin Eslami, sandıklara katılımın yüzde 40,6 olduğunu söyledi. 2021 seçimlerinde katılım yüzde 48’in biraz üzerindeydi. Bu yılın başlarında yapılan parlamento seçimlerinde bu oran yüzde 41’di.

Eslami, “Adayların hiçbiri oyların salt çoğunluğunu alamadı, bu nedenle en fazla oyu alan birinci ve ikinci adaylar 5 Temmuz’da yapılması planlanan ikinci tur için Anayasa Koruma Konseyi’ne sevk edilecek” dedi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com