İsrail, Lübnan’daki çağrı cihazlarını nasıl patlattı?

İsrail, Lübnan'da çağrı cihazlarını patlattı. 9 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığı çağrı cihazları nasıl patladı? İşte iki ana teori...

KRONOS 18 Eylül 2024 DÜNYA

Lübnan’da çağrı cihazlarının patlaması sonucu 9 kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi ağır yaralandı ve yaklaşık 2800 kişi de hafif yaralandı. Peki, Lübnan’daki çağrı cihazlarını İsrail hangi yöntemle nasıl patlattı? Bununla ilgili iki ana teori gündemde. Siber saldırı mı, yoksa tedarik zinciri müdahalesi mi?

BBC’nin haberine göre, çağrı cihazlarının patlamalarının arkasında siber bir saldırı olabilir. Eski İngiliz Ordusu mühimmat uzmanı, bu cihazların içine gizlenmiş askeri sınıf patlayıcılar içerdiğini ve bu patlayıcıların sahte elektronik bileşenlerin içine yerleştirildiğini belirtiyor. Bu patlayıcıların, cihazlara gönderilen alfanümerik kısa mesaj sinyalleri ile etkinleştirilmiş olabileceği düşünülüyor. Uzmanlar, İsrail’in Hizbullah üyelerine ait cep telefonlarını ele geçirdiğini ve ardından çağrı cihazlarına kötü amaçlı yazılım yerleştirerek bu patlamaları tetiklediğini öne sürüyor.

CNN’e konuşan uzmanlar, patlamaların arkasında bir tedarik zinciri saldırısının olabileceğini belirtiyor. Bir teoriye göre, çağrı cihazlarının üretim ve sevkiyat aşamasında bozulmalar meydana gelmiş olabilir. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın eski istihbarat analisti David Kennedy, çevrimiçi paylaşılan videolardaki patlamaların, lityum pillerin uzaktan aşırı yüklenmesi ile açıklanamayacak kadar büyük olduğunu ve bu nedenle tedarik zincirindeki bir bozulmanın daha olası olduğunu ifade etti.

‘CİHAZLARA ASKERİ SINIF PATLAYICILAR YERLEŞİRİLMİŞ OLABİLİR’

Çağrı cihazlarının patlaması, çeşitli teknik yöntemlerle açıklanabilir. Birinci ihtimale göre, çağrı cihazlarına yerleştirilen askeri sınıf patlayıcılar, belirli bir sinyal alındığında etkinleştirilmiş olabilir. Bu patlayıcılar, cihazların içine gizlenmiş ve alfanümerik mesajlar ile tetiklenmiş olabilir. Patlamaların çoğu el ve karın bölgesinde meydana geldi ve bu durum, patlayıcıların cihazın içine entegre edilmiş olduğunu destekliyor.

İkinci ihtimalde ise, cihazlara uzaktan aşırı yük bindirilmesi ile aşırı ısınma sağlanmış ve bu da lityum pillerin patlamasına yol açmış olabilir. Bazı kullanıcılar, cihazların patlamadan önce ısındığını belirtmiş ve bu yüzden cihazlardan kurtulduklarını ifade etmişti. Alternatif olarak, cihazların üretim ve sevkiyat aşamasında kötü niyetli müdahalelere maruz kalmış olabileceği düşünülüyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com