İstanbul’da emekli, öğrenci ve asgari ücretliye yer yok: Sadece iki ilçe kaldı

Emekli, öğrenci ve asgari ücretli için artık İstanbul’da ev kiralamak neredeyse hayal. Bu üç grup, ancak Arnavutköy ve Çatalca’da ev kiralayabiliyor.

KRONOS 22 Kasım 2022 EKONOMİ

İstanbul’daki konut fiyatlarında yaşanan artışlar, dar gelirlileri şehrin çeperlerine taşınmak zorunda bırakıyor. Yüksek kiralar en çok emeklileri, öğrencileri ve asgari ücretlileri zorluyor. Bu üç grubun, gelirine göre İstanbul’un merkezi semtlerinde ev kiralayabilmesi artık neredeyse imkansız.

Tapusor.com’un hazırladığı rapora göre, bu üç grup, kentte ancak Arnavutköy ve Çatalca’da ev kiralayabiliyor.

EV BULMA YÜZDELERİ DÜŞÜYOR 

Üç grubun, İstanbul’un ilçelerinde bütçelerine uygun kiralık ev bulma ihtimalini hesapladığı rapora göre, üç öğrencinin KYK burslarıyla İstanbul’da kiralık daire bulma oranı yüzde 6.

Emekliler için bu oran İstanbul’da yüzde 13 olurken, asgari ücretlinin ev bulma oranı da yüzde 33’ün altında.

ARNAVUTKÖY VE ÇATALCA KALDI 

Rapor söz konusu grupların tüm gelirlerini kiraya harcamaları baz alınarak hazırlandı. İstanbul’un 39 ilçesinde gayrimenkul pazarına arz edilen 500 binden fazla emsal dikkate alındı. İncelemelere göre emeklilerin, asgari ücretlinin ve öğrencilerin İstanbul’da kiralık daire bulma ihtimalinin en yüksek olduğu ilçeler Arnavutköy ve Çatalca oldu.

Emeklilerin bütçesine en uygun ilçeler ise yüzde 55’le Arnavutköy, yüzde 54’le Çatalca, yüzde 53’le Silivri’de ve yüzde 47 ile Sultanbeyli oldu.

Emekli aylığıyla Türkiye genelinde ev kiralayabilecek iller arasında Tunceli, Hakkari, Bingöl, Kars ve Muş öne çıkarken, bu oran İstanbul’da yüzde 13’ü, Antalya’da yüzde 18’i ve Muğla’da yüzde 21’i buluyor.

ASGARİ ÜCRETLE EV BULMAK.. 

Bir asgari ücretin tamamının kira giderine ayrılması halinde Beşiktaş’ta kiralık ev bulma oranı yüzde 9, Sarıyer’de yüzde 12, Kadıköy ve Bakırköy’de ise yüzde 15 oranında. Bu oran Çatalca’da yüzde 89, Arnavutköy ve Silivri ilçelerinde yüzde 87’ye kadar yükseliyor.

Türkiye genelinde ise asgari ücretin tamamı ile kiralık daire bulunabilecek illerin başında Siirt, Bingöl, Ağrı, Muş ve Kars geliyor. Antalya’da gayrimenkul piyasasına arz edilen kiralık dairelerin yüzde 37’si asgari ücretle karşılanabiliyorken, bu rakam İstanbul’da yüzde 38 ve Muğla’da yüzde 43 oranına yükseliyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com