Julian Assange: ‘Gerçekleşmeyecek adalet yerine özgürlüğü seçtim’

WikiLeaks kurucusu Assange, serbest kaldıktan sonra ilk açıklamasını Avrupa Konseyi'nde yaptı. Assange, "Nihayetinde gerçekleştirilemez bir adalet yerine özgürlüğü seçtim" dedi.

KRONOS 01 Ekim 2024 DÜNYA

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, serbest kaldıktan sonra ilk açıklamasını Avrupa Konseyi’nde yaptı.

Avrupa milletvekillerine yaptığı konuşmada, ABD casusluk suçlamalarına karşı suçunu kabul etmesinin gerekli olduğu söyledi.

Assange özgürlüğünü korumak için yapılan yasal ve siyasi çabaların yeterli olmadığını belirtti.

‘ADALET YERİNE ÖZGÜRLÜĞÜ SEÇTİM’
Hapisten çıktıktan sonraki ilk açıklamasını yapan Assange, Avrupa Konseyi’ndeki bir komiteye hitaben, “Nihayetinde gerçekleştirilemez bir adalet yerine özgürlüğü seçtim” dedi.

Assange, “Yıllarca hapis yattıktan sonra bugün özgürüm çünkü gazetecilik suçunu kabul ettim, bir kaynaktan bilgi almak suçunu kabul ettim, bir kaynaktan bilgi almak suçunu kabul ettim ve kamuoyuna bu bilginin ne olduğunu bildirmek suçunu kabul ettim” diye konuştu.


Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin raporunda, Assange’ın siyasi bir tutuklu olduğu sonucuna varılarak, kendisinin insanlık dışı muameleye maruz kalıp kalmadığı konusunda İngiltere’den bir soruşturma başlatması istendi.

‘NELER OLDUĞUNA DAİR ASLA BİR DURUŞMA OLMAYACAK’
Assange, eşi Stella ile WikiLeaks editörü Kristinn Hrafnsson’un arasında oturarak, ilk sözlerini kağıtlardan okudu.

Konuşmasında “Katlandığım şeyler hakkında konuşacak kadar donanımlı değilim” dedi ve ekledi: “Tecrit, bugün çözmeye çalıştığım bir bedel ödettirdi.”

Sonraki soru-cevap oturumunda konuşan Assange, ABD’nin casusluk suçlamalarına karşı kendini savunmak için bir dava açmasının engelleneceği anlamına gelen anlaşmayı söylediğinde duygulandı.

Assange, “Neler olduğuna dair asla bir duruşma olmayacak” dedi.

Planlarına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, muhbirleri ve ihbarcıları koruma ihtiyacı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan Strazburg duruşmasının “ilk adım” olduğunu belirtti.

NE OLMUŞTU?
WikiLeaks 2010 yılında Washington’un Afganistan ve Irak’taki savaşlarına ilişkin ABD askeri tarihindeki en büyük güvenlik ihlallerini de içeren yüz binlerce gizli ABD askeri belgesini ve çok sayıda diplomatik ağı yayınlamıştı.

Assange yıllar sonra Casusluk Yasası kapsamında suçlanmıştı.

Assange, İsveç yetkililerinin daha sonra düşürülen cinsel suç iddiaları nedeniyle kendisini sorgulamak istediklerini söylemesinin ardından, 2010 yılında Avrupa Birliği’nin tutuklama emriyle ilk kez İngiltere’de tutuklanmıştı. Assange, İsveç’e iade edilmekten kaçınmak için Ekvador büyükelçiliğine kaçmış ve yedi yıl orada kalmıştı.

2019 yılında büyükelçilikten sürüklenerek çıkarılan Assange, kefaleti atlattığı için Londra’nın Belmarsh en yüksek güvenlikli hapishanesine transfer edilmişti.

53 yaşındaki Assange, serbest bırakılması için bir anlaşma yapıldıktan sonra Haziran ayında ülkesi Avustralya’ya dönmüş ve ABD casusluk yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle suçlu bulunmuştu. Assange, 14 yıldır İngiltere’de hukuki mücadele veriyordu.

JULIAN ASSANGE KİMDİR?
Julian Assange, 3 Temmuz 1971 tarihinde Avustralya’nın Townsville şehrinde dünyaya geldi.

Eğitiminin bir kısmını evde aldığı özel dersler ile gören Assange, ilkokulu 1979–1983 yıllarında New South Wales’ta, liseyi ise Townsville’da okudu.

1994 senesinde University of Queensland’da okumaya başladı, 2003-06 yılları arasında da Univeristy of Melbourne’de bilgisayar programlama, matematik ve fizik eğitimleri aldı.

1987 senesinde birkaç arkadaşı ile birlikte International Subversives isimli hacker grubunu kurdu. Kendisi bu dönemde işlerini ‘Mendax’ mahlası ile yürüttü. Grup olarak Pentagon, MILNET, ABD Deniz Kuvvetleri, NASA, Motorola ve Panasonic gibi güvenlik duvarı yüksek şirketleri hacklediler.

1993 senesinde Victoria Polisi Çocuk İstismarı Birimi’nde teknik danışman olarak çalıştı.

Bu görevinin ardından, aynı sene Avustralya menşeli ilk halka açık internet servis sağlayıcılarından biri olan Suburbia Public Access Network’ta çalışmaya başladı.

1994 senesinde programlamaya başlayan Assange, “strobe.c” TCP port tarayıcısının yazarlığını yapmasının yanı sıra, açık kaynak veritabanı PostgreSQL’a yamalar (1996), Usenet önbellekleme yazılımı NNTPCache (1996), Rubberhose için inkar edilebilen şifreleme sistemi (1997) ve web tabanlı arama motorları için komut satırı aracı Surfraw’ı yaptı (2000).

2006 senesinde kaynaklarının gizliliğini koruyarak hükümetlerin ve diğer organizasyonların hassas belgelerini yayınlayan, İsveç merkezli bir uluslararası organizasyon olan Wikileaks’in kurucu ekibinde yer aldı. Yönetim kurulu üyesi olan 9 kişiden biridir. Aynı zamanda halen buranın basın sözcüsü ve editör şefidir.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com