‘Karışık kuruyemiş 100 lira, vatandaş ancak çekirdek alabiliyor’

Kuruyemiş Sanayicileri Başkanı Hüsamettin Karaman, “Et 50-60 TL, karışık kuruyemiş 100 TL. Döviz arttıkça, vatandaş ancak leblebi ve çekirdek alabiliyor. Normal vatandaş ceviz, badem yiyemiyor” dedi.

KRONOS 29 Ekim 2020 EKONOMİ

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Karaman, dövizle bağlantılı olarak kuruyemiş fiyatlarının özellikle son birkaç senedir çok yükseldiğini belirterek ‘Yerli ürün de olsa, uluslararası piyasa şartları gereği yükseliyor.Düşünün et 50-60 TL, karışık kuruyemiş 100 TL. Vatandaş, döviz arttıkça ancak leblebi-çekirdek alabiliyor” değerlendirmesini yaptı.

NORMAL VATANDAŞ ARTIK CEVİZ, BADEM TÜKETEMİYOR

Sözcü’de yer alan habere göre Karaman, “Bizim yeterince üretemediğimiz, doların birebir etkilediği ürünler badem, ceviz, kaju, hurma, erik kurusu, iğde, kahve. Dolar ne kadar artarsa, kuruyemiş de o oranda artar. Altın gibi. Normal vatandaş artık ceviz, badem, gibi kuruyemiş tüketemiyor.” dedi.

Yerli ürünü ucuza satmanın mümkün olmadığını kaydeden Karaman, “Örneğin fındıkta ihracatçıyız. Fiyat uluslararası piyasada oluştuğu için içeriye ayrı fiyat uygulanamıyor. Olmayacak şeyi konuşmaya gerek yok. Dolayısıyla dolar artınca fındık da artıyor. Aynı şey kayısı ve yer fıstığında da geçerli” dedi.

OCAK AYINDA 42 LİRA OLAN HURMA ŞİMDİ 64 LİRA

Karaman, şunları söyledi:

“Yüzde 70-80 oranında ithalat yapıyoruz. Dolayısıyla dolar yükselince ceviz ve badem anında tepki veriyor, anında yükseliyor. Kahve, hurma, kaju zaten Türkiye’de üretilmesi mümkün olmayan ürünler. Sene başında kilosu 6.5-7 dolar olan hurma fiyatları şu an 8 dolar civarında seyrediyor. Yani ocak ayında 40-42 liraya ithal edilen hurma fiyatları şimdi 64 liradan ithal ediliyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com