Kulis: AKP’li bazı isimler, Ogün Samast’ın tahliyesini yargı krizinin devamı görüyor

Gazeteci Nuray Babacan, AKP kulislerini aktardığı yazısında bazı AKP'lilerin Ogün Samast'tın tahliyesini Yargıtay'an Anayasa Mahkemesi kararını tanımamasıyla başlayan yargı krizinin devamı olarak gördüğünü kaydetti. Babacan, "Masum olmadığını düşünüyorlar" dedi.

KRONOS 17 Kasım 2023 GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ve yakın kurmaylarının arasında...

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliyesinin AKP’de nasıl karşılandığıyla ilgili yazısında dikkat çekici kulis bilgileri aktardı.

“Sular durulunca, ‘Gerçekte ne oluyor?’ sorusunu soran AKP’lilerin sayısı arttı” diye yazan Babacan, “Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’ni hedef alan kalkışmasının ardından, Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın şartlı tahliye edilmesi ‘karelerin’ birleştirilmesine neden oldu. Bütün bu garip hareketliliği 2021 yılına kadar götüren ve ‘üçüncü kalkışma’ olarak nitelendiren AKP’liler var” ifadelerini kullandı.

AKP’den yargıdaki kalkışmanın “masum olmadığını” düşünen isimlerin olduğunu kaydeden Babacan, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ortağı Devlet Bahçeli’nin aksine daha soğukkanlı değerlendirmeler yapmasını buna bağlayanlar var. Bilgi ve analiz arttıkça, yargıdaki kalkışmanın pek de masum olmadığını düşünenlerin sayısı arttı. Öyle ki; bu operasyonu, 2021 yılında yasalaşan ‘Güvelik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi’ne kadar götürenler var. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hazırlattığı yasa, sadece muhalefetin değil, AKP’lilerin de çok tepkisini çekmişti” diye yazdı.

İLK OPERASYON İDDİASI

Babacan’ın yazısının devamı şöyle:

“Bu düzenlemeyle kamuda görev alacaklara ilişkin güvenlik soruşturmasının çapı öyle bir genişletiliyordu ki; güvenlik soruşturmasına kişinin eşi, birinci derece kan bağı olanlar ve sıhri hısımlarının yani kişinin eşinin ailesinin de dahil edileceği hükmü yer alıyordu. “Sıhri hısımlar” olarak adlandırılan bu bölümle, kişinin tüm sosyal çevresine bakılacak ve kamuya alınmama gerekçesi yapılabilecekti. AKP’liler, “Bu hükümle hiçbirimiz kamuda görev alamayız” diye itiraz ettiler. Sıhri hısımlar bölümü metinden çıkartıldı.

MİLLETVEKİLLERİNE AÇIKLAMA YAPMAMA UYARISI

İşte bu teklif, AKP’lilere göre yargıda ve devlette kendilerini zor durumda bırakmak isteyenlerin operasyonuydu. Şimdi, geçtiğimiz hafta yaşanan krizi bunun devamı olarak nitelendiriyorlar. Ayrıca işi ‘FETÖ’ tipi kalkışmaya benzetenler ve amacın AKP’yi zor durumda bırakmak olduğunu iddia edenler bile var. Önceki gün Ogün Samast’ın şartlı tahliyesi de aynı bakışla değerlendiriliyor. Bu nedenledir ki; milletvekilleri yargı krizi nedeniyle açıklama yapmamaları için uyarıldı.

HEPSİ Mİ KOMPLO TEORİSİ?

Gelişmeleri ‘kendilerinden bağımsız’ komplo teorileriyle değerlendiren AKP’lilerin görmezden geldiği başka bir konu, Cumhurbaşkanlığının kişilerle uğraştığı iddiası; Osman Kavala ve Can Atalay davalarındaki tutumun hukukla değil, kişisel kızgınlık ve intikamla açıklanması. Kulislerde buna ilişkin olaylar anlatılıyor.

ERDOĞAN, OSMAN KAVALA VE CAN ATALAY KONUSUNDA KİŞİSEL HIRS MI YÜRÜTÜYOR?

Osman Kavala davası sürecinde bu yılın başında vefat eden Can Paker’in Erdoğan’ı nasıl etkilediği, kendi kişisel kavgasını bu dava üzerinden verdiği anlatılıyor. Erdoğan’ın aynı tutumunun Hatay Milletvekili Can Atalay için de söz konusu olduğunu söyleyenler var. O da Gezi olaylarının yaşandığı dönemde Taksim Platformu adına Erdoğan’la görüşenler arasında olan Can Atalay’la aralarında yaşanan sert tartışma nedeniyle kızgın olduğu iddiası. Yani adil yargılama, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı gibi konulardan söz eden yok.

ERDOĞAN, AYM KRİZİNDE NEDEN YUMUŞADI?

Bir başka anekdot, Gazze savaşında Erdoğan’ın Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını alt üst eden ilk açıklaması gibi, yargı krizi konusunda gerekli değerlendirmeleri yapmadan uçakta söylediği sözlerle ilgili. Erdoğan’a Yargıtay ile AYM arasındaki sorunu çözeceklerine ilişkin daha dengeli hazırlanan metnin verilmediği, doğaçlama yapılan değerlendirmelerin ise şaşkınlık yarattığı yönünde. Son bir haftadan beri Erdoğan, Gazze savaşında olduğu gibi yargı krizi için yaptığı ilk açıklamasını düzeltmeye çalışıyor.

Bütün bunların neden yaşandığı konusu ise muamma.

Bazı AKP’lilere göre çevresindekiler yetersiz ve Erdoğan’ı olumsuz etkiliyor. İyi de bunu görmek çok zor olmasa gerek…”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com