Meclis’te 275 el katliama kalktı

Sokak köpeklerinin "ötenazi" adı altında öldürülmesini öngören kanun teklifi TBMM'de 224 hayır oyuna karşı 275 oyla kabul edilerek yasalaştı. 275 vekil köpek cinayetlerine onay verdi.

KRONOS 30 Temmuz 2024 GÜNDEM

AKP’nin “hayati tehlike” oluşturdukları iddiasıyla sokak köpeklerinin öldürülmesini öngören ve kamuoyunda “hayvan katliamı kanunu” olarak bilinen teklif, TBMM’de 224 hayır oyuna karşı 275 oyla kabul edilerek yasalaştı.

TBMM’de 28. Dönem’in ikinci yasama yılı bu kanun ile sona erdi. Meclis Başkanvekili Celal Adan, oturumu 1 Ekim Salı günü saat 14.00’te yeniden toplanmak üzere kapattı.

AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen teklifle, en tartışmalı madde sokak köpeklerinin ötenazi edilecek olması oldu.

Yasaya göre artık bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına ötenazi yapılmasına karar verilebilir.

ÖTENAZİ İŞLEMİ VETERİNER HEKİM TARAFINDAN YAPILACAK

Bu durumda yasaya göre “Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır” hükümleri uygulanacak.

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

Nüfusu 25 binden fazla olan belediyeler için kesinleşen bütçe gelirlerinin binde 5’ini ve büyükşehir belediyelerinde de binde 3’ünü ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkilileri altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

“Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak” fiilleri yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanacak.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com