Mümtaz’er Türköne: Suriye’de çözümün bedelleri olacak, hafazanallah bombalar patlayabilir

Siyaset bilimci Mümtaz'er Türköne: "Suriye denklemi çözülüyor. Çözümün muhtemel bedelleri olacak. Hafazanallah Türkiye’de, büyük şehirlerde patlayan İŞİD terörü, bu bedellerden biri olabilir. türkiye’de iktidarı bile değiştirecek, erken seçimi zorlayacak bir kanalın içinde yol alıyoruz."

KRONOS 05 Temmuz 2024 GÜNDEM

Siyaset bilimci, yazar Mümtaz’er Türköne, Türkiye ile Suriye ilişkilerinin yeniden gündeme gelmesi üzerine kaleme aldığı yazısında, “Suriye denklemi çözülüyor. Çok hassas, çok girift ve çok bilinmeyenli bir denklem bu” dedi ve uyarılarda bulundu: “Çözümün muhtemel bedelleri olacak. Hafazanallah Türkiye’de, büyük şehirlerde patlayan İŞİD terörü, bu bedellerden biri olabilir.” Türköne, “Türkiye’de iktidarı bile değiştirecek, erken seçimi zorlayacak bir kanalın içinde yol alıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kaçamayacağımız, kaçınamayacağımız bir denklemin içindeyiz” diyen Türköne, “Ülke olarak kaderimiz Suriye’deki gelişmelere bağlı. Sadece gelecekten bahsetmiyorum; 12 yıldır Suriye’de sürmekte olan iç savaşın doğrudan ve dolaylı etkileri altında yönümüzü tayin ediyoruz. Türkiye’nin demografik yapısı değişti. Türkiye’nin misafir ettiği Suriyeli mültecilerin yarıdan fazlası Halep bölgesinden. Halep bölgesi bugün İran kontrolünde, yeni yerleşimcilere ev sahipliği yapıyor. Kuzey Doğu Suriye’deki PKK kontrolündeki bölgede, ağırlıklı olarak Türkiye’den göç eden Kürt kökenli vatandaşlar yerleşmiş bulunuyor. Demografik yapıyı 12 yıl öncesine döndürmek neredeyse imkânız. Suriyeli mülteciler Türkiye’de, yolunda gitmeyen işlerin faturasını yıkmak için günah keçisine dönüştü” değerlendirmesini yaptı.

‘ÇOK BİLİNMEYENLİ BİR DENKLEM BU’

12 yıl sonra Türkiye’nin Suriye meselesinde bir “U dönüşü” yaptığını belirten Türköne, Turkish Post‘taki yazısına şöyle devam etti:

“Kayseri’deki olayın tam da bu keskin dönemece denk gelmesi elbette tesadüf olamaz. Suriyeli mültecilerin yoğun olarak bulunduğu şehirlerimizin birdenbire karışması, Suriye’nin kuzey batısında Türkiye’nin kontrolündeki bölgede, rejim muhaliflerinin Türk karargahlarına ve bayrağına saldırmaları da tesadüf değil. Dikkat çekici bir ayrıntı var: Saldırıya geçenler, Türkiye’nin işbirliği yaptığı gruplar değil, doğrudan İŞİD bağlantılı örgütler. Daha ötesi, Şam’da Beşar Esad yönetimine, daha doğrusu ekibine karşı kardeşinin darbe yaptığı haberleri de bütün bu gelişmelerden bağımsız düşünülemez.

Suriye denklemi çözülüyor. Çok hassas, çok girift ve çok bilinmeyenli bir denklem bu. Çözümün muhtemel bedelleri olacak. Hafazanallah Türkiye’de, büyük şehirlerde patlayan İŞİD terörü, bu bedellerden biri olabilir. Tekrarlamalıyım: Türkiye’de iktidarı bile değiştirecek, erken seçimi zorlayacak bir kanalın içinde yol alıyoruz.

İşte bu yüzden Suriye ile doğrudan veya dolaylı bağlantılı her sözün kırk boğumdan geçtiğini, bazen niyetin tam tersi kisveye büründüğünü ve olaylar için de hiçbir zaman “tesadüf” ihtimalinin bulunmadığını mutlaka hesaba katmalısınız.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com