‘Nasıl oluyor da teğmenler “Mustafa Kemal” adıyla “kılıç çatıyorlar”?’

Murat Yetkin: Erdoğan eski alışkanlıkla devlet yapısını eleştirirken, aslında kendine ve temsil ettiği değerlere zarar veriyor. Bu kuşağın 15 Temmuz sonrası kurulan MSÜ’de bildik Atatürk endoktrinasyonundan geçmedikleri de açık. Öyleyse nasıl oluyor da...

KRONOS 01 Eylül 2024 GÜNDEM

Gazeteci Murat Yetkin, 30-31 Ağustos’ta yapılan Kara, Deniz, Hava Harp okulları mezuniyet törenlerinde teğmenlerin “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye slogan atmasının en anlama geldiğini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne de Erdoğan karşıtlarının doğru anlamadığını yazdı.

Erdoğan’ın devlet yapısını eleştirirken, kendine ve temsil ettiği değerlere zarar verdiğini ve teğmenlerin 15 Temmuz sonrası kurulan MSÜ’de bildik Atatürk endoktrinasyonundan da geçmediklerini kaydeden Yetkin, Öyleyse nasıl oluyor da hep bir ağızdan, baştan da iktidardaki AK Parti çevrelerince hedefe konacaklarını tahmin ederek “Mustafa Kemal” adıyla “kılıç çatıyorlar”?’ diye sordu.

Murat yetkin şunları yazdı:

Artık adı Milli Savunma Üniversitesi ama gördük ki hâlâ Harbiye. 30-31 Ağustos’ta yapılan Kara, Deniz, Hava Harp okulları mezuniyet törenlerinde yaşananlar Türkiye’nin dönüşümü, bugünü ve geleceğine dair gözlerden kaçmaması gereken birkaç ayrıntıyı ortaya çıkardı.

Öncelikle, ilk kez 2024’te her üç okulu da kadın teğmenler birincilikle bitirdi: Kara Harp Okulunu Ebru Eroğlu, Deniz Harp okulunu Şeyda Yıldırım, Hava Harp Okulunu da İkra Kuyumcu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu durumu bir “gurur nişanesi” olarak övdü. Doğrusu övünülecek şey. İlk kadın subayın generalliğe yükseltilmesi imzasını da 2022’de Erdoğan atmıştı; Tuğgeneral Özlem Yılmaz halen Jandarma’daki işine devam ediyor.

Çekilen kılıçlar ve başlayan tartışma

Mezuniyet töreni sonrası Erdoğan ve protokol Milli Savunma Üniversitesinde açılan camiye giderken genç teğmenler de töreni geleneksel olarak askeri okullarda yapılan “kılıç çatma” ile bitirdiler. Önce bayrağı ve şeref tribününü selamladılar, sonra da halka olup “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye slogan attılar. Sonra Teğmen Ebru ortalarına geçti ve zaten az önce Erdoğan’ın önünde topluca okudukları subay yeminini silah arkadaşlarına tekrar ettirdi; ne bir eksik, ne bir fazla. 30 Ağustos’ta Mustafa Kemal önderliğinde Kurtuluş Savaşının nihai aşaması olan askeri bir zaferi kutladığımızı da unutmamak gerekiyor.

Bu gelişmeler sırasında iki tür mesaj aldım okurlarımdan ki sosyal medyanın ikiye bölünmesiyle de benzerlik taşıyordu.

Törenlere dair iki tür mesajlar aldım.

Bir uçta Harp Okulunda cami açılmasına takıp, İran imasıyla, konuyu artık “Devrim muhafızlarının” yetiştirilmeye başladığı ifratına götürenler vardı.

Diğer uçta da genç subayların kılıç çatma töreninde “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” demesine takıp “İşte geleceğin darbecileri” hükmüyle hepsinin cezalandırılmasını isteyenler.

Harp Okullarından 2024 mezunu teğmenler 2000 doğumlu. Yani Erdoğan 2001 yılında AK Parti’yi kurduğunda yürümeye 2002’de konuşmaya başlamış kuşak; başka türlü söylersek Z-kuşağı.

Bu kuşak ilkokula giderken devlet diye Başbakan Erdoğan’ı tanıdı. Liseye giderlerken Erdoğan Cumhurbaşkanıydı. Erdoğan’ın yıllarca “Kıblemiz bir” diyerek önünü açtığı Fethullahçılar, eskinin kılık-kıyafet Atatürkçüsü subayların gözleri önünde 15 Temmuz 2016’da darbeye kalkıştıklarında bu gençlerin devlet kavramı Erdoğan’la özdeşleşti.

Erdoğan eski alışkanlıkla devlet yapısını eleştirirken, aslında kendine ve temsil ettiği değerlere zarar veriyor.

Bu kuşağın 15 Temmuz sonrası kurulan MSÜ’de bildik Atatürk endoktrinasyonundan geçmedikleri de açık.

Öyleyse nasıl oluyor da hep bir ağızdan, baştan da iktidardaki AK Parti çevrelerince hedefe konacaklarını tahmin ederek “Mustafa Kemal” adıyla “kılıç çatıyorlar”?

Böyle bir ayrıma gitmediklerinden olabilir mi?

Türkiye değişiyor. Türkiye ne Erdoğan’ın ne yeminli Erdoğan taraftarlarının ne de yeminli Erdoğan karşıtlarının arzu ettiğinden farklı bir şekilde değişiyor. Her iki taraf da bu dönüşümü anlamaya çalışmak yerine tepki gösteriyor.

Korkuları, anlamadıklarıdır.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com