Numan Kurtulmuş’tan yeni anayasa mesajı: Kimse süreci zehirlemeye kalkmasın

Numan Kurtulmuş: "Bu anayasa yapım sürecini kimse zehirlenmeye kalkmasın. Kimse bu tarihi fırsatı heba etmeye aracı olmasın."

KRONOS 10 Ekim 2024 GÜNDEM

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili “Tepeden inme olmamalı, mutlaka demokrat olmalıdır. Katılımcı ve kuşatılmış olmalıdır. Ben şahsen uzun yıllardır anayasa konusunda fikirleri olan biri olarak şunu söyleyebilirim; Türkiye önemli bir fırsat yakalıyor” dedi.

Kurtulmuş, “Bu anayasa yapım sürecini kimse zehirlenmeye kalkmasın. Kimse bu tarihi fırsatı heba etmeye aracı olmasın” ifadelerini de kullandı.

Kurtulmuş, şunları söyledi:

“82 Anayasasının birçok siyasal ve toplumsal sorunların kaynağında büyük payı olduğunu hepimiz biliyoruz. Artık Türkiye’nin darbelerin ürünü olan bu anayasadan kurtulma vakti gelmiştir. Darbeci ruh anayasada hala gizli. Sadece metin değişmesi yetmez. Demokrasinin en büyük düşmanı imtiyaz ve istisnalardır. Bu anayasa yapım sürecinde imtiyaz ve istisnaların ortadan kaldırılması, demokratik kurumların millet anlayışı içerisinde yeniden gözden geçirilmesi demektir. Yeni anayasanın içerisinde önemli bir konu da anayasa ve ideoloji arasındaki ilişkidir. Türkiye’de yüzlerce ideolojinin olduğu açıktır. Kimin ideolojisini anayasaya yazacağız. Partilerin tamamı aslında yeni bir anayasa teklifini halka teklif etmişlerdir. Bu sadece bir fantezi olarak olursa olur diye ortaya konmuş değil.

Maalesef bütün hukuk metinlerimizde var olan dil meselesi. Anayasamızın öyle bir dili var ki okuyorsunuz okuyorsunuz, ne diyor diyorsunuz. Dil meselesinin yeni anayasa yapılması konusunda ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Bir başka önemli konu da anayasanın sistematiğidir. Anayasanın sistematiği çok güçlü olmalıdır. Anayasa tartışmaları inanın ki bu tartışmaları yapalım. Sadece bu tartışmaların yapılması bile Türk siyasetine çok şey katacak. Tartışmaları siyasi diyalog anlayışı düzleminde yapalım. Önyargısız bir şekilde tartışmaları yaparsak neden sonuç almayalım. Bu anayasa yapım sürecini kimse zehirlenmeye kalkmasın. Kimse bu tarihi fırsatı heba etmeye aracı olmasın.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com