Önce MİT sonra TSK Kürdistan’da: Erdoğan-Barzani hattında neler oluyor?

Önce MİT Başkanı İbrahim Kalın Mesut Barzani ile görüştü. Bugün de Milli Savunma Bakanı Güler ve Genelkurmay Başkanı Metin Erbil'de. Neler oluyor? Kürdistan siyasetinin tüm kodlarını bilen deneyimli gazeteci Rebwar Kerim Veli Kürdistan'ın yakın tarihinin bilinmeyenlerini yazdı. Yarın.

KRONOS 07 Şubat 2024 GÜNDEM

Türkiye ile Kürdistan Yönetimi arasındaki trafik son yıllarda olmadığı kadar hızlı. Önce MİT Başkanı İbrahim Kalın 2 kez gitti Erbil’e; ‘dogal lider’ Mesut Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile görüştü. Bugün de Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Metin Gürak Kürdistan’ın başkentinde. Onlar da önce Bölgesel Yönetim Başkanı Neçirvan Barzani ardından da Mesut ve Mesrur Barzani ile görüştü. Resmi açıklamalar hep bildiğimiz gibiydi. ‘Bölgede barış ve istikrarın korunması ve ayrıca sınır güvenliğinin sağlanması’ gibi klişeler. Arka planda başka ve tüm bölgeyi yakından ilgilendiren hesapların, pazarlıkların döndüğü ise açık.

Neler oluyor? Kürdistan’la bu yakınlaşmanın amacı ve gerekçesi ne? Türkiye böylece İran’a ‘bölgeyi sana bırakmam mı’ diyor? ABD bu yakınlaşmaya nasıl bakıyor? Erbil’de patlayan İran füzelerinin sırrı ne?

Peki mitinglerine katılacak kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yakın ilişki kurduktan sonra bağımsızlık referandumu nedeniyle kanlı bıçaklı hale gelen Mesut Barzani bu temaslarla ne hedefliyor? Kürdistan’daki iktidar mücadelesinde baba Mesut, oğul Mesrur ve yeğen Neçirvan Barzaniler, Türkiye, İran ve ABD hattında nerede duruyor?

Kürdistan siyasetinin tüm kodlarını ve bölge ülkeleri için Kürt kartının ne anlama geldiğini en iyi bilen isimlerden biri, deneyimli gazeteci Rebwar Kerim Veli. Veli, hikayeyi sonun başlangıcından, Barzani’nin bağımsızlık referandumu kararından itibaren ele alarak Kürdistan-Türkiye hattında neler yaşandığını ve bizzat tanık olduğu olayların perde arkasını Kronos için yazdı.

Rebwar Kerim Veli’nin yazdıkları Kürdistan’ın kısa yakın tarihi aynı zamanda.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com