‘Çığlık’ın ressamı Munch adına yeni müze

Oslo’da, Edvard Munch’a ithaf edilen Munch müzesi açıldı. 13 katlı yeni müze Munch’ın ve diğer sanatçıların eserlerine yer veriyor.

KRONOS 24 Ekim 2021 KÜLTÜR

Sanatçı Edvard Munch'un ünlü eseri 'Çığlık'.

Norveç’in Oslo kentinde, Çığlık adlı eseriyle tanınan ünlü ressam Edvard Munch (1863-1944)’a adanmış yeni bir müze açıldı. Munch adıyla açılan 13 katlı müze içerisinde birçok sanat eserini barındırıyor. Müzede Munch’ın 200’den fazla eseri sergileniyor. Galeri alanı 4 bin 500 metrekare olan müze içerisinde çeşitli etkinlikler düzenlenebilecek.

EDVARD MUNCH VE DİĞER BİRÇOK SANATÇININ ESERLERİ

Munch müzesi 11 ayrı galeri sergiliyor. Müzenin oluşturduğu koleksiyonda yaklaşık 28 bin sanat eseri ve 42 binden fazla müze nesnesi bulunuyor. Müze, Edvard Munch’ın eserleriyle birlikte Rolf Stenersen, Amaldus Nielsen ve Ludvig O.Ravensberg’in eserlerine de yer veriyor. Dört koleksiyonun da özel kişiler tarafından bağışlandığı ifade ediliyor.

Norveç Kralı Harald ve Kraliçe Sonja yeni müzerin açılışını yaptı.

Müzede bulunan 28 bin sanat eserinin 26 bin 724’ü Munch’a ait. Bu eserlerin 1200’ü resim, 7 bin 50’si çizim, 18 bin 322’si grafik, 842’si farklı motif ve 14 heykelden oluşuyor. Edvard Munch’ın orijinal fotoğrafları, baskı plakaları, litografik taşları, el yazısı metin ve mektuplarını bunlara ek 9 bin 830 kişisel eşyasını da barındırıyor.

SANAT VE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ İÇİN TASARLANMIŞ BİR MÜZE

Munch müzesi sadece sanat eserlerini sergilemiyor. Aynı zamanda, müze binasında birçok etkinliğe de ev sahipliği yapacak. Müze içerisinde bulunan ana salon yaklaşık 700 kişiyi ağırlayabiliyor. Salonda konserler verilebilecek. Müzenin 12. Katında şehrin manzarasına sahip bir çatı katı da bulunuyor. Munch müzesi yapılacak etkinlikler için mekan kiralama hizmetinde bulunduğunu da belirtti.

MUNCH MÜZESİ 25 EKİM’DE ZİYARETE AÇILIYOR

Oslo’daki bu sanat müzesinin büyük açılışı 22 Ekim Cuma günü yapıldı. Edvard Munch’ın ve diğer sanatçıların eserlerini görerek sanat dünyasında gezinti yapmak isteyen herkes 25 Ekim’den itibaren biletlerini alabilecekler. Biletler Munch müzesinden websitesinden gün ve saati belirlenerek alınabilir.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com