Özel: Erdoğan yeniden aday olmak istiyorsa…

Özgür Özel: "Diyoruz ki gelin bu beş yılı ikiye bölelim; iki buçuk bizden, iki buçuk sizden. Gelin diyorum, iki buçuk yılınız dolunca getirin Meclis’e seçime gidelim. Bu da Ekim 2025’e geliyor. Diyoruz ki, aday olmak istiyorsa Sayın Erdoğan bize Kasım 2025’ten sonra gelmesin."

KRONOS 11 Eylül 2024 GÜNDEM

CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yaptı ve “Yeniden aday olmak istiyorsa Kasım 2025’ten sonra bize gelmesin” dedi.

Özgür Özel, “Diyoruz ki gelin bu beş yılı ikiye bölelim; iki buçuk bizden, iki buçuk sizden. Gelin diyorum, iki buçuk yılınız dolunca getirin Meclis’e seçime gidelim. Bu da Ekim 2025’e geliyor. Diyoruz ki, aday olmak istiyorsa Sayın Erdoğan bize Kasım 2025’ten sonra gelmesin. O olmaz. İki buçuk yılı dolana kadar varız, sonra yokuz” ifadelerini kullandı.

Özel, gazeteci Murat Yetkin’in sorularını yanıtladı. Sorular ve Özel’in verdiği yanıtlardan bir bölüm şöyle:

Ama siz de Anayasa’ya rağmen olabilir diyorsunuz. Çelişki değil mi?

Sorun da orada. Tabanımız da muhalif seçmen de bize erken seçim çağrısı yapıyor. Yapıyoruz. Ama bir yandan erken seçim isteyip diğer yandan aday olmasın demek çelişiyor, çünkü 116’ıncı maddeye göre meclis karar verirse seçime aday olabiliyor. Bence (Erdoğan’ın) geçen seferki adaylığı anayasaya aykırıydı ama YSK bu konuda bir karar verdi ve biliyorsunuz bu kararlar kesin. Ayrıca geçen sefer aday olunca siz onun karşısına aday çıkarırsanız seçmen olarak sandığa gider oy kullanırsanız, artık onun ikinci dönem olduğunu siz de kabul ediyorsunuz. Bu durumda ikinci dönemde iken kendi isteğiyle değil ama Meclis erken seçim kararı alırsa bir kez daha aday olabiliyor anayasa bu konuda çok açık. Biz zaten bu beş yılın tartışmalı olduğu görüşündeyiz. Ama bize seçimin normal süresine üç ay kala altı ay kala gelmeyin diyoruz.

Siz ne diyorsunuz?

Diyoruz ki gelin bu beş yılı ikiye bölelim; iki buçuk bizden, iki buçuk sizden. Gelin diyorum, iki buçuk yılınız dolunca getirin Meclis’e seçime gidelim. Bu da Ekim 2025’e geliyor. Diyoruz ki, aday olmak istiyorsa Sayın Erdoğan bize Kasım 2025’ten sonra gelmesin. O olmaz. İki buçuk yılı dolana kadar varız, sonra yokuz.

Bu biraz bahis oynamak gibi olmuyor mu?
Bu özgüvenimizin göstergesi oluyor. Biz kendimize güveniyoruz. O da kendine güveniyorsa gelsin. Eylül’de, Ekim’de gelsin ama Kasım’dan sonra gelmesin.

CHP anketlerde nasıl?

Özgüven dediniz ama örneği MetroPoll anketinde geriye düşmeye başladığınız görünüyor. Bu sizi rahatsız etmiyor mu?
MetroPoll köklü bir kuruluş; orada bir örneklem hatası olabilir diyor sorduğumuz arkadaşlar. Olabilir bazen, normaldir. Sonraki aylarda düzeldiğini göreceğine inanıyorum. Çünkü, bakın, 7 anket var elimizde, düzenli baktığımız. Beşinde AK Parti’yle farkımız açılıyor, birinde fark azalıyor görünüyor, birinde geri düşmüşüz. Kendi ölçümlerimizi de yapıyoruz ve buna çok önem veriyorum.

Ölçüm pahalı iş…

Bakın, size parayı nereden bulduğumu anlatayım. Bir miting sahnesi kurmak, ses düzeniyle filan bugün 5,5 milyon lira civarına mal oluyor. Son seçimlerde 105 miting yaptık. Bunun 99’unu parti otobüsümüzün üzerinden yaptım. Yaklaşık 550 milyon lira tasarruf ettik. Bu paranın büyük kısmı ölçme-değerlendirme bütçesi olarak ayrıldı, bir kısmı da parti örgütlerine.

Çok tartışılan bir benzetmeniz var. Mansur Yavaş sağaçık, Ekrem İmamoğlu solaçık, siz teknik direktör. Ama bir yandan da “Son dakikada penaltıyı kendi atar” diye güvensizlik beyan edenler var. Ne diyorsunuz?

Son anda penaltıyı ben atarım diye bir şey yok. O gün geldiğinde en hazır olan kimse, o atar. Biz iktidara yürüyoruz, buna inanıyoruz. Bugün Salı, CHP iktidarına dünden bir gün daha yakınız, bunun için çalışıyoruz. Partimiz tarihine önem veren bir partidir. Bakın AK Parti’de kurucu üyeleri neredeyse kapıdan sokmayacaklar. Biz 9 ay genel başkanlığımızı yapan liderimizi el üstünde tutuyoruz. Ben CHP tarihine nasıl geçmek istiyorum, biliyor musunuz?

Teknik direktör dediniz ama…

Ben parti tarihimize Bülent Ecevit’ten sonra CHP’yi yeniden iktidara taşıyan genel başkan olarak geçmek istiyorum. Partimizi Mustafa Kemal Atatürk kurdu. Biz onun emanetçisiyiz. Ama onun vasiyetini tutamadık. Ben bundan bir yıl önce 9 Eylül 2023’te başımı iki alimin arasında aldım; “Vasiyeti tutamadık” dedim. Kendi içimde bu yola girişim o gündür. CHP’yi yeniden iktidara taşımak benim en büyük siyasi hedefimdir, en büyük hazzım olacaktır. Penaltı dediniz. O gün kimin hazır olacağına de ben tek başıma karar vermeyeceğim; parti kurullarımızla birlikte vereceğiz. Ben yeni tüzüğümüzdeki Cumhurbaşkanı adayını belirleme maddesini çok önemsiyorum.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com