‘Putin, Ankara’nın borcunu silse de Türkiye artık S-400 satın alamaz’

Rusya uzmanı Aydın Sezer: "1 milyar 250 milyon dolar ödenmesi gereken para var ortada. İkinci üniteyi alacağız diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan defalarca açıklama yaptı ama bugüne kadar alamadık, almadık. İkinci ünitenin alınması salt parasal nedenlerle değil, siyaseten de söz konusu değil."

KRONOS 02 Ekim 2024 GÜNDEM

Türkiye ile ABD arasında kriz konusu olan Rus S-400’leri bu kez Ankara’nın borçlarıyla gündemde. Türkiye, 2017 yılında Rusya ile yaptığı hava savunma sistemi anlaşmasıyla 2.5 milyar dolar bedelindeki S-400 sistemini satın almaya karar verdi. 2 ünite ve 4 bataryadan oluşan S-400 sistemin 1 ünite ve 2 bataryası satın alındı. Borcun 756 milyon doları Rusya’dan alınan ihracat kredisiyle taksitlendirildi. Ancak Türkiye’nin 111 milyon dolar borcu birikti. Ödenemeyen borca, 17 milyon dolar tutarında gecikme faizi eklendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz eylül ayında çıkardığı kararnameyle gecikme borcunu sildi.

Türkiye’nin faiz borcu silinse de S-400’lerin ikinci ünitesinin alınmasına imkansız gözüyle bakılıyor. Eski Rusya Ticaret Müşaviri, Rusya uzmanı Aydın Sezer, “İkinci ünitenin alınması salt parasal nedenlerle değil, siyaseten de söz konusu değil” dedi.

Karar’a konuşan Aydın Sezer, şunları söyledi:

“1 milyar 250 milyon dolar ödenmesi gereken para var ortada. İkinci üniteyi alacağız diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan defalarca açıklama yaptı ama bugüne kadar alamadık, almadık. Anlaşma yapıldığı sırada bir bölümünün krediyle ödenmesi söz konusuydu, bir bölümünün de Ruble olarak ödenmesi gündemdeydi. Açık kaynaklara göre bu satışın yüzde 58’i kredilendirildi ve taksitlendirildi. Putin mayıs ayında bir kararname çıkardı. Ödenemeyen taksitlerden doğan faiz miktarını affettiler.”

S-400 sisteminin ikinci ünitesi ve diğer 2 bataryasının hâlâ Rusya’da olduğunu hatırlatan Sezer, “İkinci ünitenin alınması salt parasal nedenlerle değil, siyaseten de söz konusu değil” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin S-400’leri üçüncü ülkelere satamayacağını söylemişti. Lavrov, “Sözleşmede son kullanıcı sertifikasyonu adı altında bir ek mevcut. Bu silahlarla başka bir şey yapmak için onları satan ülkeden gerekli izinleri almalıdır” demişti.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com