‘Türkiye gibi bir ülkenin lüks saat ithalatı niye artar, hiç düşündünüz mü?’

Gazeteci Mehmet Yılmaz: "Bu yılın ilk yedi ayında Türkiye, İsviçre'den 200 milyon dolar değerinde 'lüks kategoride' saat ithal etmiş. Demek ki rabbim verdikçe veriyor. Türkiye gibi bir ülkenin saat ithalatı niye artar, hiç düşündünüz mü?"

KRONOS 05 Eylül 2024 GÜNDEM

AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu'nun kolundaki 562 bin liralık Rolex marka saatle poz vermesi tartışmalara neden olmuştu.

Gazeteci Mehmet Yılmaz, Türkiye’nin yılın ilk yedi ayında İsviçre’den 200 milyon dolar değerinde “lüks kategoride” saat ithal ettiğini yazdı. İsviçre’nin saat ihracatı düşerken, Türkiye’nin ithalatının arttığına dikkat çeken Yılmaz, “Demek ki rabbim verdikçe veriyor” dedi.

“Türkiye gibi bir ülkenin saat ithalatı niye artar, hiç düşündünüz mü?” sorusunu yönelten Yılmaz, “Saat, Türkiye gibi yolsuzlukların ve rüşvetin yaygın olduğu bir ülkede en güzel ‘hediye’ sayılır. Bir memura işleri halletsin diye 50 bin dolar vermenin sakıncaları olabilir ama bir Rolex bu işi pek ala görür. Mal beyanında belirtilmesi gerekmez, kolayca nakde dönebilir, ‘oğlanın sünnetinde gelmişti’ diye aklanabilir. ‘Bu saati nasıl aldın’ diye soracak bir ukala çıkarsa, ‘bu çakma’ diye baştan savmak da mümkündür. Saat ithalatındaki artışın nedeni Türkiye’nin bozulan ahlakında aranmalıdır” ifadelerini kullandı.

Mehmet Yılmaz’ın T24‘te yer alan yazısı şöyle:

“Bu yılın ilk yedi ayında Türkiye, İsviçre’den 200 milyon dolar değerinde “lüks kategoride” saat ithal etmiş.

Bu rakam son iki yılda saat ithalatında yüzde 28’lik bir artışa işaret ediyor. Bizim ithalatımız bu kadar artarken, İsviçre’nin saat ihracatının toplamda yüzde 2,4 azaldığını da belirteyim ki ithalatımızdaki artışın değeri daha iyi anlaşılsın.

İthalattaki bu büyüklüğe milli geliri bizden çok çok fazla olan ülkeler bile ulaşamamış.

2022 – 2024 yılları 7 aylık dönemlerinde saat alımlarının en çok artıran ülkelerin başında yüzde 41,4 ile Hindistan, yüzde 40,9 ile Meksika, yüzde 32,1 ile de İrlanda geliyor. Onları yüzde 29,5 ile Avusturya ve yüzde 28,2 ile Türkiye takip ediyor.

İsviçre Saat Endüstrisi Federasyonu’nun açıkladığı rakamlara bakınca Türkiye’nin bileğinin hakkıyla bu noktada olduğunu söylemeliyim. Demek ki rabbim verdikçe veriyor.

Türkiye gibi bir ülkenin saat ithalatı niye artar, hiç düşündünüz mü?

Çok dakik bir millet sayılmayız. Uçaklarımız, trenlerimiz, otobüslerimiz tarifelerindeki saatlerde hareket etmezler.

Kişisel ilişkilerde bile şöyle şeyler duyarız: 8 – 8.30 gibi falanca yerde buluşalım.

İkisi arasında yarım saat fark olduğunu bir yana bırakın, “gibi” ifadesi zaten en baştan “ben geç gelebilirim” anlamına gelir.

Onun için saat sevgisini, bununla açıklamamız zor.

Saat, Türkiye gibi yolsuzlukların ve rüşvetin yaygın olduğu bir ülkede en güzel “hediye” sayılır.

Bir memura işleri halletsin diye 50 bin dolar vermenin sakıncaları olabilir ama bir Rolex bu işi pek ala görür.

Mal beyanında belirtilmesi gerekmez, kolayca nakde dönebilir, “oğlanın sünnetinde gelmişti” diye aklanabilir.

“Bu saati nasıl aldın” diye soracak bir ukala çıkarsa, “bu çakma” diye baştan savmak da mümkündür.

Saat ithalatındaki artışın nedeni Türkiye’nin bozulan ahlakında aranmalıdır.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com