Rusya: Kabil Taliban idaresinde daha güvenli bir şehir oldu

Rusya'nın Kabil Büyükelçisi Zhirnov, "Durum barışçıl ve iyi. Şehirde her şey sakinleşti. Kabil'de şu anda Taliban yönetimindeki durum (Cumhurbaşkanı) Eşref Gani yönetiminden daha iyi." dedi.

KRONOS 17 Ağustos 2021 DÜNYA

Taliban'ın ardından Kabil sokakları (16 Ağustos 2021)

Rusya’nın Afganistan Büyükelçisi Pazartesi günü Taliban’a övgülerde bulunarak, örgütün ilk 24 saatte Kabil’i önceki hükümetlere göre daha güvenli hale getirdiğini söyledi. Resmi olarak hala Rusya tarafından bir terör örgütü olarak kabul edilen örgüte yönelik Moskova’nın yaklaşımının hızla değişeceğinin işaretini veren Büyükelçi Dmitry Zhirnov’un yorumları, Rusya’nın Taliban’la ilişkilerini geliştirmeye hazırlandığı şeklinde yorumlandı.

Rusya, Afganistan’daki istikrarsızlığın, kendi arka bahçesi olarak gördüğü eski Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Orta Asya’ya sıçramamasını ve diğer aşırı İslamcı grupların yerleşme yeri haline gelmemesini sağlamak istiyor.

Rusya, diğer birçok ülke gibi, ABD kuvvetleri hala Amerikan vatandaşlarını tahliye etmeye çalışırken Taliban’ın ülkenin kontrolünü adeta ışık hızıyla ele geçirmesine şaşırdığını bildirdi.

Moskova’daki Ekho Moskvy radyo istasyonuna konuşan Zhirnov, Taliban’ın şimdiye kadarki davranışlarından etkilendiğini ve yaklaşımlarını “iyi, olumlu ve ticari gibi” olarak nitelendirdi.

REJİM KAĞITTAN EV GİBİ DÜŞTÜ

Konumu bilinmeyen Cumhurbaşkanı Gani, kan dökülmesini önlemek istediğini söyleyerek Pazar günü ülkeden kaçtı. Zhirnov, “Dün rejim kağıttan bir ev gibi düştü. Bir düzensizlik hissi, bir güç boşluğu vardı ve sokaklara yağmacılar çıktı.” dedi.


 

Zhirnov, Taliban’ın 100’den fazla personeli bulunan Rusya Büyükelçiliği’nin güvenlik çevresini zaten kontrol altına aldığını ve Salı günü onlarla ayrıntılı güvenlik görüşmeleri yapacağını söyledi.

Zhirnov Kabil’deki kız okulları da dahil olmak üzere okulların yeniden çalışmaya başladığı bilgisini verdi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com