‘Erdoğan’ın özel ordusu’ SADAT’ın kurucusu Adnan Tanrıverdi öldü

SADAT'ın kurucusu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başdanışmanı Adnan Tanrıverdi hayatını kaybetti.

KRONOS 04 Ağustos 2024 GÜNDEM

Paramiliter örgüt SADAT'ın kurucusu Adnan Tandırverdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanıyken sarf ettiği "Mehdi gelsin diye ortamı hazırlıyoruz" açıklaması sonrası tepkiler üzerine istifa etmişti.

SADAT’ın kurucusu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski başdanışmanı Adnan Tanrıverdi hayatını kaybetti.

Tanrıverdi’nin cenazesi 5 Ağustos Pazartesi günü (yarın) ikindi namazını müteakiben Eyüpsultan Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.


 

SADAT NEDİR, ADNAN TANRIVERDİ KİMDİR?

“Cumhurbaşkanının özel ordusu”, “Erdoğan’ın paramiliter gücü” gibi ifadelerle anılan SADAT için CHP’nin eski başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Burası terörist yetiştiren bir kuruluş” sözleriyle gündeme gelmişti.

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, SADAT’ın önüne giderek, “Seçimi gölgeleyecek herhangi bir şey olursa sorumlusu burası ve Saray’dır. Burası aynı zamanda terörist yetiştiren bir kuruluş. Bugün Türkiye’yi milyonlarca Suriyeli gelmiş ise, bunların gelişinde en büyük rolü oynayan SADAT’tır. Erdoğan’a sormak isterim sen bu kuruluşu hangi gerekçeyle danışman yaptın. Hangi gerekçeyle çalıştın?” demişti.

SADAT’ın kurucusu Adnan Tanrıverdi, Genelkurmay Özel Harp Dairesi ve KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nda görev yapmış eski bir askerdi. Kara Harp Akademisi’nde dersler de vermiş olan Tanrıverdi’nin öğrencisi olan isimler arasında 15 Temmuz’da Genelkurmay Başkanı olan şimdiki Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da vardı.

1992 yılında tuğgeneralliğe yükseltilen Tanrıverdi, 28 Şubat döneminde “kadrosuzluk” gerekçesiyle emekli edilmişti.

Emekliye ayrıldıktan sonra kendisi gibi ordudan uzaklaştırılan bin 632 asker tarafından kurulan Adaleti Savunanlar Derneği’ne (ASDER) girmişti. Tanrıverdi 2004-2009 yılları arasında ASDER genel başkanlığını yürütmüştü. ASDER, bünyesindeki Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM) aracılığıyla TSK’nın yeniden yapılandırılmasına yönelik fikirler ortaya koyarak adını duyurmuştu. ABD’deki benzer şirketlerden etkilenen Tanrıverdi, aynı şekilde faaliyet gösterecek bir Türk şirketi kurma kararı almış, SADAT’ı kurmuştu.

Erdoğan’ın askeri danışmanlığını da yapan Tanrıverdi, Aralık 2019’da İstanbul’da düzenlenen 3. Uluslararası İslam Birliği Kongresi’ne katılan Tanrıverdi’nin yaptığı “Mehdi’nin gelişine hazırlanmamız gerekiyor” şeklindeki açıklaması ile bu görevi bırakmak zorunda kalmıştı. Tanrıverdi, tepkiler üzerine 8 Ocak 2020’de hem başdanışmanlık hem de Güvenlik ve Dış Politika Kurul Üyeliği görevlerinden istifa etmişti.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com