‘Esad, CHP ile çalışırız hesabı yapıyor, Türkiye’de erken seçim bekliyor’

Gazeteci Hediye Levent: "Şam bir süredir CHP’nin yükselişine de dikkat kesilmiş durumda. Türkiye’de bir erken seçim olabileceği yönünde beklenti hakim. Şam, 'En kötü ihtimalle 2028’e kadar bekler, sonrasında onlarla birlikte çalışırız' hesabı da yapıyor."

KRONOS 11 Temmuz 2024 GÜNDEM

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler, Ankara ve Şam hattından gelen yumuşama açıklamalarıyla yeniden gündemde. “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esad görüşecek mi?” sorusuna yanıt ararken, CHP atağa geçti ve Şam ile irtibat kurdu. CHP’den gelen açıklamalara göre ise lider Özgür Özel önümüzdeki günlerde Şam’a giderek Suriye yönetimi ile görüşecek.

Bölgeyi yakından takip eden gazeteci Hediye Levent, Şam’ın neden Özgür Özel’i kabul edeceğine dair soruya yanıt aradı ve “Şam bir süredir CHP’nin yükselişine de dikkat kesilmiş durumda. AKP üzerinde baskıyı artırmayı sağlayan fırsatları değerlendirmek isteyen Şam’da, Türkiye’de bir erken seçim olabileceği yönünde beklenti hakim. Velhasıl Şam, ‘En kötü ihtimalle 2028’e kadar bekler, o arada da CHP dahil muhalefetle ilişkimizi geliştirir ve sonrasında onlarla birlikte çalışırız’ hesabı da yapıyor” dedi.

Levent, Özel’in Şam’a gitmesinin Suriye meselesini hükümetin tekelinden çıkarmanın yanı sıra hükümeti somut adım atmaya zorlayabileceğine de dikkat çekti. Levent, “Ancak CHP’nin Esad yönetimi ile yakınlaşması sonucu, sorumluluk üstlenmesini de gerektirecek. Şam, CHP’den en azından iki başkent arasındaki sorunlara yani Suriye’deki TSK varlığına, TSK’nın silahlı gruplarla ilişkilerine dair yol haritası da bekleyecektir” yorumunu yaptı.

Hediye Levent’in Evrensel‘de yer alan yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Türkiye 2011 yılında Suriye politikasını belirledi ancak bu politika belirlenirken de uygulanırken de ana muhalefet partisi olan CHP şimdiye kadar etkili olamadı. Bu açıdan Özel’in Şam ziyaretinin artık Türkiye’nin iç politikası haline de gelmiş olan Suriye politikasının şekillendirilmesi konusunda elini güçlendirmesi mümkün.

Yine bu ziyaret Suriyeli sığınmacılar başta olmak üzere Suriye meselesi nedeniyle iyice sıkışmış olan AKP üzerindeki baskıyı artırabilir.

Kısacası Özel, Şam’a giderek Suriye meselesini hükümetin tekelinden çıkarmanın yanı sıra hükümeti somut adım atmaya zorlayabilir.

Ancak CHP’nin Esad yönetimi ile yakınlaşması sonucu, sorumluluk üstlenmesini de gerektirecek. Şam, CHP’den en azından iki başkent arasındaki sorunlara yani Suriye’deki TSK varlığına, TSK’nın silahlı gruplarla ilişkilerine dair yol haritası da bekleyecektir.

Elbette Türkiye kamuoyunda da “Madem CHP bu işe el attı, Suriyeli sığınmacılar meselesi başta olmak üzere sorunları çözsün” beklentisi doğması muhtemel.

Esad yönetimi bu ziyareti neden kabul eder?

‘ŞAM, CHP’NİN YÜKSELİŞİNE DİKKAT KESİLMİŞ DURUMDA’

Şam açısından elbette ilk muhatap icra gücü olandır, yani hükümettir. Ancak Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip eden Şam bir süredir CHP’nin yükselişine de dikkat kesilmiş durumda.

AKP üzerinde baskıyı artırmayı sağlayan fırsatları değerlendirmek isteyen Şam’da, Türkiye’de bir erken seçim olabileceği yönünde beklenti hakim.

Velhasıl Şam, “En kötü ihtimalle 2028’e kadar bekler, o arada da CHP dahil muhalefetle ilişkimizi geliştirir ve sonrasında onlarla birlikte çalışırız” hesabı da yapıyor.

Suriye’de önümüzdeki günlerde bir parlamento seçimi de var. Ardından da yeni kabine oluşacak. Dolayısıyla Özel’in Şam ziyaretinin hemen yani birkaç gün içinde gerçekleşmesini beklememek gerek ancak bu ziyaretin Ankara-Şam ilişkilerindeki genel tıkanıklığın kısmen de olsa açılmasını sağlaması beklenebilir.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com