Şamil Tayyar: AKP’nin yeni siyasi gömleği sakil duruyor, kadrolaşmayı derinden etkiledi

AKP'li Şamil Tayyar: "Bu siyasal dönüşüm, Parlamento, Parti, Külliye, kamu bürokrasisi, medya dahil her alandaki kadrolaşmayı da derinden etkiledi. Haliyle bu kadrolar, AK Parti’nin istikametini ağırlıklı olarak etkiler oldular. Bu yeni siyasi gömlek, AK Parti üzerinde sakil duruyor, araftaki hali siyaset alanını daraltıyor."

KRONOS 01 Eylül 2024 GÜNDEM

Kara Harp Okulu’nun mezuniyet töreninde yeni mezun teğmenlerin kılıçlarıyla “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde slogan atarak yemin etmesi tartışmalara neden oldu. Eski AKP milletvekili Şamil Tayyar, yemin töreni sonrası ortaya çıkan Kemalizm tartışmasının AKP’de deki ideolojik dönüşümden bağımsız değerlendirilemeyeğini söyledi. AKP’nin başlangıçtaki muhafazakar demokrasi ideolojisinden uzaklaştığını belirten Tayyar, “Özellikle 15 Temmuz’dan sonra, belki ‘korunma’ refleksiyle veya bilmediğimiz bir başka sebeple Kemalizme doğru evrilmeye, ‘Rabia’ işareti altında bu siyasal tercihi vurgulamaya başladı. Bu vurgu, 2017’de parti tüzüğüne eklenerek resmiyet kazandı, son seçimde de ‘demokrat’ yerine ‘devrimci’ ifadesi tercih edildi. Perinçek bu dönüşümü ‘Yeşil Kemalizm’ olarak tarif etti” dedi.

Yeni siyasi gömleğin AKP üzerinde sakil durduğunu söyleyen Tayyar, Bu siyasal dönüşüm, Parlamento, Parti, Külliye, kamu bürokrasisi, medya dahil her alandaki kadrolaşmayı da derinden etkiledi. Haliyle bu kadrolar, AK Parti’nin istikametini ağırlıklı olarak etkiler oldular. Özetle, övgü veya yergiden öte bir tespit olarak paylaşmak istedim. Ama şunu eklemek isterim; bu yeni siyasi gömlek, AK Parti üzerinde sakil duruyor, araftaki hali siyaset alanını daraltıyor” ifadelerini kullandı.

Tayyar’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

“Teğmenlerin kılıçlı yemin töreniyle alevlenen Kemalizm tartışması, AK Parti’deki ideolojik dönüşümden bağımsız değerlendirilirse eksik olur.

Elbette ‘Kemalizm’ dendiğinde CHP’nin 1931 ve 1935 kurultayında somutlaştırıp tüzüğe eklediği umdeleri esas alıyorsak.

Neden mi?

Çok kısa anlatalım.

Başlangıçta ideolojisini ‘muhafazakar demokrasi’ olarak tanımlayan AK Parti, 2013’den sonra bu temel ilkesinden uzaklaştı.

Özellikle 15 Temmuz’dan sonra, belki ‘korunma’ refleksiyle veya bilmediğimiz bir başka sebeple Kemalizme doğru evrilmeye, ‘Rabia’ işareti altında bu siyasal tercihi vurgulamaya başladı.

Bu vurgu, 2017’de parti tüzüğüne eklenerek resmiyet kazandı, son seçimde de ‘demokrat’ yerine ‘devrimci’ ifadesi tercih edildi.

Perinçek bu dönüşümü ‘Yeşil Kemalizm’ olarak tarif etti.

Unutanlar için hatırlatayım, 28 Şubat sürecinde Genelkurmay Karargahı’nda sivil yöneticilere periyodik olarak sunum yapan komutanlar, konuşmayı, bugün AK Parti’nin ‘Rabia’ işaretiyle sıraladığı değerleri sayarak bitirirdi.


 

Bu siyasal dönüşüm, Parlamento, Parti, Külliye, kamu bürokrasisi, medya dahil her alandaki kadrolaşmayı da derinden etkiledi.

Haliyle bu kadrolar, AK Parti’nin istikametini ağırlıklı olarak etkiler oldular.

Özetle, övgü veya yergiden öte bir tespit olarak paylaşmak istedim.

Ama şunu eklemek isterim; bu yeni siyasi gömlek, AK Parti üzerinde sakil duruyor, araftaki hali siyaset alanını daraltıyor.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com