Selvi, Esad’ı uyardı: Fazla nazlanma şansı yok

Gazeteci Abdulkadir Selvi: "İsrail-Lübnan ve İran üçgeninde yaşanacak olan her kriz en çok iki ülkeyi etkileyecek. Bu bir fantezi değil, yakın bir tehdit. Eğer bir bölgesel savaş çıkarsa, Suriye’nin üçte ikisi gider. O nedenle Esed’in daha fazla nazlanma şansı yoktur."

KRONOS 16 Ağustos 2024 GÜNDEM

İktidara yakın Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bölgesel savaş iddialarına ilişkin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı uyardı. Türkiye ile Suriye arasında arka kapı diplomasisi yürütüldüğünü belirten Selvi, Erdoğan ile Esad arasındaki görüşme olasılığına ilişkin “Henüz bir tarih belirlenmiş değil” dedi.

“İsrail-Lübnan ve İran üçgeninde yaşanacak olan her kriz en çok iki ülkeyi etkileyecek” diyen Selvi, “Bu bir fantezi değil, yakın bir tehdit. Hem Türkiye için hem de Suriye için geçerli. ‘Arap Baharı’nı yönetemedi, ülkesi fiilen üçe bölündü. Eğer bir bölgesel savaş çıkarsa, Suriye’nin üçte ikisi gider. O nedenle Esed’in daha fazla nazlanma şansı yoktur. Türkiye bununla mücadele eder ama Suriye bölünür” ifadelerini kullandı.

Selvi’nin yazısından öne çıkanlar şöyle:

“Henüz bir tarih belirlenmiş değil. İki liderin görüşmesi şimdiye kadar Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi açısından önemliydi. Savaşın bölgeye yayılma tehlikesi ortaya çıktığı andan itibaren, bölgenin istikrarı açısından önemli hale geldi. Çünkü İsrail-Lübnan ve İran üçgeninde yaşanacak olan her kriz en çok iki ülkeyi etkileyecek.

İsrail-İran savaşına ihtimal vermiyorum. Putin, Zelenski tuzağına düştü ama İran devlet aklının Netanyahu’nun tuzağına düşmeyeceği görülüyor. Bu bölgemiz açısından önemli ve yararlı. Bu konuda İran’ı desteklemeliyiz. Buna rağmen ABD-İsrail ortak aklı başarılı olur da savaşı Lübnan’a taşırlarsa, Suriye açısından alarm zilleri çalıyor demektir

Eğer Türkiye’nin baskısı olmasa Suriye’nin kuzeyinde sözde seçim yaptırıp PKK’ya özerk bir yönetim kurduracaklardı. Bu planlarından geri adım attılar ama vazgeçmiş değiller.

ABD bölgeyi savaşlar ve krizler üzerinden dizayn ediyor. Eğer İsrail- İran ve Hizbullah çatışması, bölgesel savaşa dönüşürse fiili durum yaratıp PKK’yı Türkiye’ye saldırtabilirler.

Şartların olgunlaştığını gördükleri anda düğmeye basmakta bir an bile tereddüt etmezler.

Bu bir fantezi değil, yakın bir tehdit. Hem Türkiye için hem de Suriye için geçerli. ‘Arap Baharı’nı yönetemedi, ülkesi fiilen üçe bölündü. Eğer bir bölgesel savaş çıkarsa, Suriye’nin üçte ikisi gider. O nedenle Esed’in daha fazla nazlanma şansı yoktur. Türkiye bununla mücadele eder ama Suriye bölünür. Suriye bölgesel savaşın cephe ülkesi haline gelir.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com