Kılıçlı yemin krizi: ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganına inceleme

Kara Harp Okulu mezuniyet töreninin ardından kılıçla yemin eden ve 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganı atan teğmenler hakkında inceleme başlatıldı.

KRONOS 05 Eylül 2024 GÜNDEM

Türkiye günlerdir genç teğmenlerin mezuniyet töreninde yaptığı korsan yemini tartışıyor.

Milli Savunma Bakanlığı, Kara Harp Okulu mezuniyet töreninin ardından kılıçla yemin eden ve ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganı atan teğmenler hakkında inceleme başlattı.

Bakanlık kaynakları tarafından yapılan açıklamada, “”Kusur varsa gerekli işlem yapılacak. Hiçbir eylem, olay ve duruma müsahama gösterilmeyecek. Disiplin mevzuatı kapsamında kastı, kusuru, ihmali veya sorumluluğu olan personel hakkında gereken işlemler yapılacaktır” denildi.

‘DAHA ÖNCE İNCELEME YOK DENİLMİŞTİ’

Milli Savunma Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada inceleme açıklamasını yalanlamıştı. Söz konusu açıklamada, “Harp Okullarının mezuniyet törenleri 30-31 Ağustos tarihlerinde yapılmış olup mezun olan Teğmenlerin Harp Okulları ile idari bağı kalmamıştır. Teğmenlerin okula çağrılarak haklarında sosyal medya paylaşımları nedeniyle tahkikat açıldığı iddiaları doğru değildir” denilmişti.

 

BAHÇELİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ, AKP SAHİP ÇIKMIŞTI

Kara Harp Okulu’ndan mezun olan teğmenlerin, kılıçlarıyla subaylık yemini edip “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atarak Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılıklarını ifade etmesine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tepki göstermişti.

Daha önce MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özçelik’in, hedef alınan teğmenlere sahip çıkan açıklamasının tersine Bahçeli, “Yeminin gayesi nedir, kimler karar vermiştir? Yemin hadisesi her bakımdan netliğe kavuşmalıdır. Kanuni yemin dışındaki yeminin üzeri Aziz Atatürk’le örtülmemeli ve gizlenmemelidir. Maceracı yaklaşımlar millet nezdinde rahatsızlık yaratır” demişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de genç teğmenlere yönelik eleştirilere tepki göstermişti.

Çelik, “Milletin kendi imkanlarıyla gözbebeği gibi baktığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin geleceği için yetiştirilmiş bu teğmenlere hakaret kabul edilemez. Bunlar milletin evlatlarıdır” diyerek teğmenlere sahip çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise olaydan rahatsız olduğu iddia ediliyordu.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com