‘Stagflasyon başladı, nakit açığından ölmemek için dua et’

Ekonomi yazarı Şeref Oğuz: "Şu anda Türkiye stagflasyon sürecine girdi. Bu süreçte her koyunun kendi bacağından asılacağını bil. Kendine özgü tasarruf stratejisi geliştir. Harcama alışkanlıklarını gözden geçir. İsteklerinle ihtiyaçlarını ayrıştır. Nakit açığından ölmemek için dua et."

KRONOS 06 Ağustos 2024 GÜNDEM

Ünlü ekonomi yazarı Şeref Oğuz, Türkiye’de durgunluk ve enflasyonun aynı anda görüldüğü stagflasyonun başladığını duyurduğu yazıında, tüketicinin nasıl korunacağına ilişkin şunlara dikkat çekti: “Bu süreçte her koyunun kendi bacağından asılacağını bil. Kendine özgü tasarruf stratejisi geliştir. Harcama alışkanlıklarını gözden geçir. İsteklerinle ihtiyaçlarını ayrıştır. Nakit açığından ölmemek için dua et.”

Uzakdoğu’dan yola çıkan ekonomik tsunaminin borsaları tarumar ettiğini belirten Oğuz, “Aynı gün bizim enflasyon rakamları gösterdi ki stagflasyon (aynı anda hem yüksek enflasyon hem durgunluk hali) Türkiye ekonomisine muhteşem bir giriş yaptı. Tam da bu süreçte bakan Şimşek; “Temmuzda aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttı” dedi ve ekledi; “önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek.” İyi de hani yaz aylarında baz etkisiyle inecekti. Şimşek’e kötü haberim şudur; ‘sen asıl geçici etkileri, kış aylarında gör.’ Enflasyona “geçici etki” mazereti üretiledursun, yönetimin artık ekonomiyi bu noktadan geri çevirmesi beklenmiyor. Zira zam yaparak enflasyonu çözme cinliğine kendi iktidarları ve seçmenleri de inanmadığı gibi, “daha da düşecek” teranesinin, siyasi yandaşlarını bile sinirlendirdiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Stagflasyonun ne olduğunu açıklayan Oğuz, “İngilizcede stagnation (durgunluk) ile inflation (enflasyon) kelimelerinin birleşmesinden üretilmiştir. Bu süreçte ekonomi çapraz ateş altındadır. Bir yandan durgunlukla patlayan işsizlik diğer yandan tırmanan fiyatların sosyal dokuyu tahrip ettiği hayat pahalılığı… Şu anda Türkiye bu sürece girdi” dedi.

‘HARCAMA ALIŞKANLARINI GÖZDEN GEÇİR’

“Tüketici nasıl korunsun?” sorusuna da Oğuz, şu yanıtı verdi:

“Hükümetin bir şey yapacağı yoktur. Öncelikle yetkililerin boş vaatlerine bakmayı bırak. Bu süreçte her koyunun kendi bacağından asılacağını bil. Kendine özgü tasarruf stratejisi geliştir. Harcama alışkanlıklarını gözden geçir. İsteklerinle ihtiyaçlarını ayrıştır. Nakit açığından ölmemek için dua et.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com