‘Suriye’deki çatışmalar Türkiye’ye sıçrarsa bambaşka bir yere gider’

Dış politika uzmanı Aydın Sezer: "Suriye’deki çatışmalar Türkiye’de sıçrarsa olay bambaşka bir yere gidebilir, böyle bir olasılık da var. Özellikle Kilis, Reyhanlı, Şanlıurfa’da Suriyeliler geri gönderileceklerinden korkup, Suriye’deki süreç ile paralel hareket etmek isterlerse daha büyük bir arbede yaşanabilir."

KRONOS 02 Temmuz 2024 GÜNDEM

Suriye Milli Ordusu'na (SMO) bağlı askerler. Foto: AFP

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Esad arasında bir görüşme olacağı iddiaları üzerine Suriye’nin kuzeyi karıştı. Türkiye’nin, Suriye’nin Fırat Kalkanı Operasyonu ile kontrol altına aldığı bölgelerde para ve silah yardımı yaptığı Özgür Suriye Ordusu (yeni adı Milli Suriye Ordusu) mensuplarının Türki askerlerinin bulunduğu valilik binalarına saldırması ve Türk bayraklarını yakmasıyla başlayan gerginlik sürüyor.

Olası Ankara-Şam yakınlaşmasından rahatsız olan Özgür Suriye Ordusu’nun akıbetinin ne olacağı merak ediliyor.

Dış politika uzmanı Aydın Sezer, “Suriye’deki çatışmalar Türkiye’de sıçrarsa olay bambaşka bir yere gidebilir, böyle bir olasılık da var. Özellikle Kilis, Reyhanlı, Şanlıurfa’nın bazı ilçeleri gibi yerlerdeki Suriyeliler geri gönderileceklerinden korkup, Suriye’deki süreç ile paralel hareket etmek isterlerse daha büyük bir arbede yaşanabilir” uyarısını yaptı.

Medyascope TV’ye konuşan Sezer, “Esad ile yeniden barış umutlarının yeşermesinin Türkiye tarafından istenen ve arzulanan bir şey olduğu konusunda net olmamız gerek. Türkiye şu veya bu nedenle barış sürecinin peşine düştü ve Erdoğan ciddi. Suriye’de yaşananlar, bu ciddiliğin ÖSO’ya ya da diğer cihatçılara yansıması. Bu böyle aniden sokağa çıkılarak yapılan bir gösteriden ziyade örgütlü bir protesto anlamına geliyor” dedi.

‘TÜRKİYE’DE DAHA BÜYÜK ARBEDE YAŞANABİLİR’

Kayseri’de Suriyelilere yönelik saldırıları anımsatan Sezer, “Suriye’deki çatışmalar Türkiye’de sıçrarsa olay bambaşka bir yere gidebilir, böyle bir olasılık da var. Özellikle Kilis, Reyhanlı, Şanlıurfa’nın bazı ilçeleri gibi yerlerdeki Suriyeliler geri gönderileceklerinden korkup, Suriye’deki süreç ile paralel hareket etmek isterlerse daha büyük bir arbede yaşanabilir” yorumunu yaptı.

Sezer şöyle devam etti:

“Uluslararası konjonktürde Rusya, İran ve Esad yanımızda. Bu süreçte vereceğimiz zayiat, herhalde bu süreçte vereceğimiz en az zayiat olacak ama bunun faturası bize çok ağır olacak. Hep söylemiştik, ‘Suriye’den çıkmanın maliyeti, girmenin maliyetinden daha ağır olacak’ demiştik. Suriye faturasını bugün başladığı gibi ödüyorsak, buradan dönüşe de bir müsbet gözüyle bakmak lazım.”

‘ÖSO KENDİ BEKASININ DERDİNDE’

Bölgede bir vali ya da yüksek düzeyli bir komutanın ölmesi durumunda yaşanacakların AKP iktidarının sonu olacağını belirten Sezer, şunları söyledi:

“ÖSO içerisinde çok sayıda grup var, bazıları birbirleriyle çatışıyor. Her birisinin ekonomik gücü farklı. Kimisi Türkiye’den geçiniyor ama biz 4-5 aydır maaş ödeyemiyoruz. Bazılarını Türkiye aldı, Libya’ya götürdü orada da mali sıkıntılar çıktı. Yani ÖSO dediğimiz tek bir yapıdan oluşmuyor. Kaçakçılıkla uğraşan var, zeytinyağı ticareti ile uğraşan var, Türkiye’den giden malları Esad bölgesine komisyon karşılığı satanlar var, adam kaçıranlar var… Yaşananlar bekâ derdi aynı zamanda. Kimisi Rusya’dan kimisi Türkiye’den korkuyor.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com