Taliban Afganistan’ın yüzde 85’inden fazlasını kontrol ettiğini açıkladı

Moskova'yı ziyaret eden Taliban heyeti, Afganistan'daki toprakların %85'inden fazlasını kontrol ettiklerini bildirdi ve Orta Asya'daki diğer ülkelere yönelik bir tehdit oluşturmadıkları konusunda Rusya'ya teminat verdi.

KRONOS 09 Temmuz 2021 DÜNYA

Taliban liderleri Abdul Latif Mansoor (Sol), Shahabuddin Delawar (Orta) and Suhail Shaheen (Sol)

Moskova’daki bir Taliban heyeti Cuma günü yaptığı açıklamada, grubun Afganistan’daki toprakların %85’inden fazlasını kontrol ettiğini ve Rusya’ya ülkelerini başka ülkelere saldırmak için bir platform olarak kullanılmasına izin vermeyeceğine dair güvence verdiklerini bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere yabancı güçlerin yaklaşık 20 yıl süren operasyonlarını sona erdirerek geri çekilmeye başlaması, Taliban’ın Afganistan’da yeni topraklar elde etmeye çalışmak için cesaretlendirdi. Yüzlerce Afgan güvenlik personeli sınırı geçerek komşu Tacikistan’a kaçtı. Bu durum Moskova’da ve diğer başkentlerde Taliban sayesinde İslamcı aşırılık yanlılarının Rusya’nın arka bahçesi olarak gördüğü Orta Asya’ya sızabileceği endişelerini arttırdı.

Cuma günü Moskova’da düzenledikleri basın toplantısında, üç Taliban yetkilisi, Orta Asya için bir tehdit oluşturmadıklarının mesajını vermeye çalıştı. Yetkililer, Taliban’ın IŞİD’in Afgan topraklarında faaliyet göstermesini önlemek için elinden geleni yapacağını ve uyuşturucu üretimini de ortadan kaldırmaya çalışacağını söyledi. Taliban yetkilisi Shahabuddin Delawar bir tercüman aracılığıyla, “IŞİD’in Afgan topraklarında faaliyet göstermemesi ve topraklarımızın asla komşularımıza karşı kullanılmaması için tüm önlemleri alacağız” dedi. Heyet ayrıca Rusya’nın hassas olduğu bir konu olan Tacik-Afgan sınırına Taliban tarafından saldırılmayacağını söyledi.

Taliban liderleri Abdul Latif Mansoor (Sağ), Shahabuddin Delawar (Orta) and Suhail Shaheen (Sol) Rusya’da

Taliban heyeti aynı basın toplantısında grubun etnik azınlıkların haklarına saygı göstereceğini ve tüm Afgan vatandaşlarının İslam hukuku ve Afgan gelenekleri çerçevesinde iyi bir eğitim alma hakkına sahip olması gerektiğini kaydetti. Delawar, “Afgan toplumunun tüm temsilcilerinin bir Afgan devletinin kurulmasında yer almasını istiyoruz” dedi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com