Talk içeren kozmetik ürünlerde kanser riski

Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), kozmetik ürünlerde bulunan talk mineralinin kansere yol açabileceği konusunda uyardı.

KRONOS 08 Temmuz 2024 DÜNYA

IARC, kozmetik ürünlerde sıkça kullanılan talk mineralini “insanlarda kansere sebebiyet verebilen muhtemel kanserojen” olarak sınıflandırdı. IARC tarafından yapılan açıklamada, 29 araştırmacının kozmetik ürünlerdeki talk hakkındaki bilimsel çalışmaları incelediği belirtildi.

HAYVAN DENEYLERİNDE KANSER KANITI
IARC, talk mineralinin denek hayvanlarında kansere neden olduğuna dair yeterli kanıt bulunduğunu belirtti. İncelenen bilimsel makalelerde, talk mineraline maruz bırakılan dişi farelerde kötü huylu, erkek farelerde ise hem iyi hem de kötü huylu tümörlere rastlandığı ortaya konuldu.

BULGULAR “THE LANCET ONCOLOGY” DERGİSİNDE YAYIMLANDI
IARC’ın bulguları, saygın tıp dergisi “The Lancet Oncology”de yayımlandı. Bulgular, talk mineralinin insan sağlığı üzerindeki potansiyel risklerini bir kez daha gündeme getirdi.

MARUZ KALMA YOLLARI VE KANSER RİSKİ
Açıklamada, insanların madenlerde çalışarak veya kozmetik ürünlerin kullanımı yoluyla talk mineraline maruz kaldığı ifade edildi. Özellikle vücut pudrası kullanan kadınlarda, yumurtalık kanseri vakalarının artış gösterdiği vurgulandı. Talkın, asbest minerallerinin yakınında doğal olarak bulunduğu ve 2A Grubu (muhtemel) kanserojen madde olarak sınıflandırıldığı açıklandı.


ABD’li kozmetik ve hijyenik ürünler üreticisi Johnson & Johnson, bebek pudrası ve talk bazlı diğer ürünlerinin kansere neden olduğu iddialarıyla ilgili 42 eyalet ve başkent Washington tarafından yürütülen soruşturmaları çözmek için 700 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com