TDK 4 kelimenin anlamını sözlükten kaldırdı

Türk Dil Kurumu (TDK), toplumun hassasiyetlerine kulak vererek önemli bir adım attı. Uzun süredir kadınlar tarafından eleştirilen ve cinsiyetçi ifadeler içeren bazı kelimelerin anlamlarını sözlükten kaldırdı. İşte o kelimeler...

KRONOS 25 Haziran 2024 KÜLTÜR

Türk Dil Kurumu (TDK), güncel Türkçe sözlüğünde önemli değişikliklere gitti. Uzun süredir eleştirilen ve cinsiyetçi imalar içeren “Müsait”, “Kirli”, “Esnaf” ve “Serbest” kelimelerini sözlükten kaldırdı.

TDK, 2019 yılından bu yana Güncel Türkçe Sözlük’te güncelleme çalışmaları yapıyordu. Bu kapsamda bazı kelimelerin çıkarılması ve yeni kelimelerin eklenmesiyle sözlüğü güncelliyorlardı. Geçtiğimiz yıl eklenen “Türkiyeli” kelimesi ise kısa sürede tepkiler üzerine kaldırılmıştı.

KELİMELERİN ‘CİNSİYETÇİ’ ANLAMLARI SÖZLÜKTEN ÇIKARILDI
“Müsait”, “Kirli”, “Esnaf” ve “Serbest” kelimelerinin cinsiyetçi anlamları uzun yıllardır eleştiri konusu olmuştu. Bu kelimelerin sözlükte bulunmasına karşı yapılan imza kampanyaları da dikkat çekmişti. TDK, bu tepkileri değerlendirerek söz konusu kelimelerin cinsiyetçi anlamlarını sözlükten çıkardı.

Özellikle “Müsait” kelimesi için sözlükte bulunan “flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” anlamı kaldırıldı. “Kirli” kelimesinin “aybaşı durumunda olan (kadın)”, “Serbest” kelimesinin “ağırbaşlı olmayan, hoppa (kadın)” ve “Esnaf” kelimesinin “kötü yola sapmış olan kadın” anlamları da artık sözlükte yer almıyor.


Bu değişiklikler, TDK’nın sözlük içeriğini daha çağdaş ve cinsiyet eşitliği ilkesine uygun hale getirme çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com