Türkiye, AİHM’e Osman Kavala için savunma yapamadı

AİHM'in ihlal kararına uyulmaması üzerine Osman Kavala'nın avukatları ikinci başvuru yaptı. Türkiye ise kendisinden istenen savunmaya zamanında yanıt vermedi. AİHM'den Ankara'ya 16 Eylül'e kadar ek süre verildi.

KRONOS 27 Ağustos 2024 GÜNDEM

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “serbest bırakılmalı” kararına rağmen halen cezaevinde olan Gezi tutuklusu iş insanı Osman Kavala’ya ilişkin, Avrupa Konseyi’nde Ankara aleyhinde başlatılan ihlal süreci devam ediyor. Yerel seçim sonrası Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel arasında gerçekleşen “normalleşme” görüşmelerinde serbest bırakılması yönünde tartışmaların yaşandığı Osman Kavala için Adalet Bakanlığı’nın önünde “kanun yarına bozma” yönünde bekleyen bir başvuru da var.

Ne Adalet Bakanlığı ne de Avrupa Konseyi tarafından henüz somut yönde bir ilerleme sağlanmayan Osman Kavala’nın tutukluluk durumuna karşı avukatları AİHM’e tekrar başvuru yapmıştı.

Ocak ayında yapılan başvuru sonucu AİHM, Türkiye’den temmuz ayına kadar savunma istedi. Ancak bu sürede beklenen savunma gelmedi. Buna karşılık AİHM, Ankara’ya 16 Eylül’e kadar ek süre verdi.

Gerçek Gündem’in haberine göre; AİHM, Türkiye’ye 1 ay kadar süre tanırken, Türkiye’nin 16 Eylül’e kadar savunmasını tamamlaması gerekiyor. Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki karara uymayan Türkiye’nin bu tarihe kadar savunmasını mahkemeye iletmesi bekleniyor.

AİHM ‘İHLAL’ KARARI VERMİŞTİ

AİHM, Gezi Parkı davası kapsamında tutuklanan iş insanı Osman Kavala ile ilgili hak ihlali kararı vermişti. Mahkeme, bu durumun sona erdirilmesi için AİHS’in 46. Maddesinin 4. fıkrası uyarınca Kavala’nın derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmetmişti.

AİHM kararına uyulmaması sebebi ile Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye hakkında “ihlal prosedürü” başlatmıştı

AİHM’nin ihlal kararına rağmen Kavala’nın serbest bırakılmaması üzerine avukatları 18 Ocak 2024’de AİHM’e tekrar başvurdu. 6,5 yıldır cezaevinde bulunan Kavala’nın yaptığı ikinci başvuruyu öncelikli olarak inceleme kararı alan mahkeme başvuruyu 21 Mart 2024’te Türkiye’ye iletti. Türkiye’den savunmasını 16 Temmuz 2024 tarihine dek mahkemeye sunması istenmişti. Halen savunma yapmayan Ankara’ya bir ay daha süre verildi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com